ПРЕМИЈЕРА "НЕБЕСА" НА ТВРЂАВИ: Најављен богат програм "Дунав филм феста" у Смедереву од 20. до 25. августа

Ј. ИЛИЋ

30. 07. 2021. у 11:00

"ДУНАВ филм фест" одржаће се у Смедереву од 20. до 25. августа. Публика ће, у четири програмске целине, моћи да погледа чак 30 филмова, од тога девет у главној такмичарској конкуренцији за награду Дунавска лађа.

ПРЕМИЈЕРА НЕБЕСА НА ТВРЂАВИ: Најављен богат програм Дунав филм феста у Смедереву од 20. до 25. августа

Фото Архива

Четврти по реду "Дунав филм фест" отвориће филм Милутина Петровића "Нечиста крв-грех предака".

- Ово је дуго очекивани филм по делу Борисава Станковића за кога је сценарио написао прослављени Борислав Нановић, и коме је било потребно много времена да буде екранизован. Још један српски филм затвара овогодишњи фестивал. То је дело Срђана Драгојевића "Небеса" који ће публика гледати само неколико дана након његове светске премијере - најавио је Југослав Пантелић, гост селектор "Дунав филм феста".

Још седам филмова ће се надметати за титулу најбољег. Ту су "Плави цвијет" Зринка Огресте, сниман у хрватско-српској копродукцији, филм "Коначни извештај" мађарског оскаровца Иштвана Саба, "Извештај Аушвица" Петера Бебљака,  "Фабијан" Доминика Графа, затим драма Данила Шербеџије "Тереза 37", трагикомедија "Твој сам човек" Марије Шредер. На репертоару је и остварење "Жене плачу".

Филмови, који стижу из великог броја земаља које спаја река Дунав, приказиваће се на четири локације у граду.

На тргу Карађорев дуд и броду Пристан гледаће се бесплатно кинематографска остварења из земаља кроз које протиче Дунав. У Центру за културу Смедерево биће приказано десет филмова у програму под насловом "Рекапитулација" који доноси остварења које је домаћа публика пропустила због пандемије вируса корона. Централна локација фестивала је Мали град Смедеревске тврђаве где ће бити приказни филмови такмичарског дела програма.

ПРЕМИЈЕРНО "ЦРНА СВАДБА"

НА "Дунав филм фесту 2021." овдашња публика ће имати јединствену прилику да пре телевизијске премијере одгледа и прве две епизоде ТВ серије "Црна свадба" редитеља Немање Ћипранића. Завршни кадрови ове серије снимани су управо у Смедеревској тврђави.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)