ДА СЕ БАВИМО КУЛТУРОМ, А НЕ ГАШЕЊЕМ ПОЖАРА: Министарка Маја Гојковић пред посланицима током расправе о изменама Закона о култури

А. ПОПАДИЋ

28. 07. 2021. у 21:29

СВАКИ дан кад отворим неки предмет суочим се с нечим незаконитим, из неког ранијег периода.

ДА СЕ БАВИМО КУЛТУРОМ, А НЕ ГАШЕЊЕМ ПОЖАРА: Министарка Маја Гојковић пред посланицима током расправе о изменама Закона о култури

Фото Танјуг

Затваране су очи пред великим проблемима, аномалијама па и незаконитим стварима које проналазим у свим могућим установама културе. Уз вашу помоћ направићемо добро уређену област, па ћемо моћи да се суштински бавимо културом, а не само "гашењем пожара" - поручила је министарка културе и информисања Маја Гојковић у свом обраћању посланицима у Скупштини Србији уочи расправе о изменама и допунама Закона о култури, али и изменама Закона о библиотечко-информационој делатности.

Гојковићева је казала да је задовољна што је у овој тешкој и захтевној години, када су средства највише одлазила на сектор здравства, Министарство успело да се избори за 1,1 одсто буџета државе.

- Када сам изабрана за министра културе и информисања била сам веома срећна и почаствована, али ни сањала нисам шта ме чека, колико ту има проблема, колико је та област законски неуређена. Министар мора да има храбрости да иде до краја како би у свом кратком мандату покушао да уреди ствари и исправи све неправилности. Свиђа ми се што су почели да ме нападају и прозивају они које помињем у својим обраћањима о појединим темама јер је то знак да нешто радим.

Министарка је додала да је указајући на поједине незаконите радње доживела нападе појединаца, па чак и тужбе, и поставила питање:

- Откад је тема онај ко је открио криминал, а не они који су га починили?

Изменама Закона о култури овај системски правни акт усаглашава се са Законом о родној равноправности, успостављајући уравнотежену заступљеност полова. Овим изменама сви управни и надзорни одбори установа културе морају имати најмање 40 одсто жена, односно, мање заступљеног пола.

Једна од новина закона је и избор чланова Националног савета за културу, које ће убудуће, уместо Скупштине, бирати Влада Србије, а на предлог који у Министарство културе пошаљу репрезентативна удружења. Уместо ранијих 19, Национални савет бројаће седам чланова, а 40 одсто њих морају бити представници мање заступљеног пола.

- У Министарство су већ стигли предлози кандидата за Национални савет од свих позваних установа културе и релевантних удружења. Добро је што ћемо после дужег времена добити функционални Савет за културу - напоменула је министарка.

Изменама закона за директора установе културе моћи да буде именован неко ко има пет година радног искуства у области културе.

- Кад бисмо рекли да директор може да буде само неко ко је радио у том систему, онда би то био затворени круг, нарочито у мањим срединама. Не бисмо никада могли да добијемо на челу Народне библиотеке Србије једног великог писца, као што сада имамо Владимира Пиштала. Мислим да је ово боље решење, да се ограничи на пет година у области културе - рекла је министарка.

По њеним речима, у припреми је Закон о аматерском стваралаштву, које је веома заступљено у Србији, али је до сада било неправедно запостављено. Пред посланицима ће се ускоро наћи и Закон о очувању Хиландара, али и Закон о културном наслеђу. У припреми је и Закон о кинематографији, односно, аудио-визуелној делатности, а од јесени Министарство културе почеће да ради на Закону о позоришту.

ЗАТВОРЕНИ МУЗЕЈИ - НИКАД ВИШЕ

ОБРАЋАЈУЋИ се посланицима, Гојковићева је рекла да ће Министарство и Влада наставити са улагањима у културу, да се завршава позориште у Суботици, улажу се напори на изградњи нове зграде Филхармоније, сређивању зграде Железничке станице, где ће бити смештен Историјски музеј. По њеним речима, музеји никада више неће бити затворени, као што су у време претходне власти били затворени и Народни музеј и Музеј савремене уметности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)