ЖИВОТ КАО ФИЛМСКА АВАНТУРА: Данас би вољени српски глумац Власта Велисављевић напунио 95 година

В. В. С.

28. 07. 2021. у 11:53

ГЛУМАЧКА легенда Власта Велисављевић данас би, да није било пошасти короне, прославио 95. рођендан.

ЖИВОТ КАО ФИЛМСКА АВАНТУРА: Данас би вољени српски глумац Власта Велисављевић напунио 95 година

Фото Ж. Кнежевић

Радовао би се почетку нове позоришне сезоне, снимао ТВ серије и филмове, усавршавао нове технологије и, наравно, продужавао возачку дозволу. Јер, за нашег најстаријег активног глумца, до последњег дана путеви су били "широки, царски": стизао је свуда где су га звали, а дечачка радозналост, смисао за хумор и одсуство озлојеђености одржавали су његову непресушну енергију и виталност. И све то упркос горким тренуцима који су га пратили од дечачких дана. Остала му је неостварана жеља да сними филм о сопственом животу.

Прву плату зарадио је као ложач у Електродистрибуцији, припадао је првој класи Позоришне академије, а први пут стао је на сцену 1938. у Родином позоришту. У ратним и поратним годинама робијао је у нишком затвору, био заточеник логора у Дортмунду. Из њега је успео да побегне, али не и да пребегне после Другог светског рата у Америку. За казну, одведен је у затвор на Ади Циганлији, што је било "ништа" према његовом трогодишњем робијању на Голом отоку. Много је куриозитета у глумчевом животу, између осталих, више од четири деценије играња у култној "Буби у уху".

За себе je у једном од разговора, за "Новости", рекао да поштено "силази" у дубоку старост и да не зна колико му је још степеница остало. Чекало je нашег омиљеног глумца још степеница али га je, нажалост, на њима саплео ковид 19 - преминуо је 24. марта ове године.

Сахрањен је на Светски дан позоришта, 27. марта, у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу.

Смехом против недаћа

- Ја сам сва та своја робијања и недаће, кад год је било могуће, посматрао с комичне стране. Увек сам, у најситнијем детаљу, користио тренутке радости у животу. Па и када је о глуми реч. Никада нисам посебно желео неку улогу - говорио је Власта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)