БОРБА ЗА СПАС ДУШЕ: Павле Зелић о заједничком именитељу прича у новој књизи "Дум-дум"

М. Мирковић

26. 07. 2021. у 10:15

НА збирци прича "Дум-дум", недавно објављеној у издању "Лагуне", Павле Зелић радио је - пуних 18 година.

БОРБА ЗА СПАС ДУШЕ: Павле Зелић о заједничком именитељу прича у новој књизи Дум-дум

Фото Приватна архива

Реч је о новој колекцији "старих" прича, у којој аутор рекапитулира најбоље што је икад створио у краткој форми - од минијатуре до новеле.

- Трећа моја књига после збирке "Последња велика авантура" и романа "Пешчана хроника" има посебан значај јер је посвећена мојим родитељима Обраду и Бисерки који су ме правилно усмеравали и подржавали, у животу и писању - каже овај писац, сценариста и здравствени стручњак, који своје приче набија садржајем и подтекстом, те остављају осећај као да сте прочитали микророман.

Скоро све заступљене приче су већ објављиване, побеђивале су на конкурсима, бивале адаптиране у стрипове, па чак и филмове чије снимање се ускоро очекује. Свака је сада темељно брушена до перфекције, неке старије су добиле на чисто занатском квалитету, док су новије, нарочито оне инспирисане пандемијом показале шта све уме као приповедач, али и тумач света који нас окружује, па и футуриста.

- Ове приче јесу пре свега позив на путовање, јер се многе дешавају на егзотичним дестинацијама, а неретко одлазе у скривене мистерије прошлости или предвиђају могуће верзије блиске будућности - наводи Павле.

- Заједнички именитељ им је концепт борбе - надљудских напора протагониста, тих грешних хероја из нехата, који, суочени за несавладивим усудом ипак бију одсудну битку за спас својих ближњих, неретко и целог света, а пре свега - за спас сопствене душе.

Зелић елементе жанра слободно и смело користи да истакне одређене појаве и скривене претње у друштву, али и да појача узбудљивост и динамику заплета, увек се враћајући на основу која мора полазити од истине:

- Одличан пример за то је носећа прича "Дум-дум" о личној трауми из детињства када сам лежао на интензивној нези болнице у Тиршовој и халуцинирајући од анестезије замишљао демонске сенке како покушавају да украду душу коматозног дечака погођеног дум-дум метком у рату у БиХ. Са друге стране, моја најпознатија прича "Сами" у којој у Београдском зоо-врту постоји још само једна усамљена права животиња - шимпанза Сами, потомак истоименог јунака који је одатле бежао кад сам био клинац - окружен роботским репликама другог звериња - јесте чист СФ. Управо са њом ми се десило нешто што сваки СФ писац сања - да предвиди будућност. Ја сам је написао пре десет и кусур година, а недавно сазнајем да се у аква-парковима у Кини прави делфини замењују роботима!

Збирку заокружују пандемијске приче - "Пандемонија" и "Велики Вакцинатор", одговор аутора на ишчашење света каквог познајемо - поново спекулативна предвиђања куда нас лутања у потрази за смислом могу одвести - као појединце и човечанство.

ФУЛБРАЈТ СТИПЕНДИЈА

РАСПЛЕТ пандемије може бити суноврат - или пак еволуција, сазревање какво и лично очекујем да ће се мени десити на престижној Фулбрајт стипендији која ме води на годину дана у САД - открива писац, по професији фармацеут, чест гост на ТВ ових дана као представник Агенције за лекове.

- Тамо ћу као један од значајних здравствених стручњака у земљи даље учити како да трајно зауставимо ову и спречимо будуће пандемије, али без сумње и наћи додатну инспирацију за будућа дела - увек о нади у победу... и љубави која искупљује.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)