СЛИКЕ ПРЕД КОЈИМ СЕ ДИВИМО: Изложба Владимира Величковића у Модерној галерији Ваљево у оквиру програма "Један аутор једна слика"

Бранко Пузовић

25. 07. 2021. у 09:17

У МОДЕРНОЈ галерији Ваљево, у оквиру програма "Један аутор једна слика", јуче је отворена изложба Владимира Величковића (1935 - 2019) - "Ефекат Феникс".

СЛИКЕ ПРЕД КОЈИМ СЕ ДИВИМО: Изложба Владимира Величковића у Модерној галерији Ваљево у оквиру програма Један аутор једна слика

Фото В. Јовановић

Приказано је његово дело "Простор Фигура VII", из збирке Српске академије наука и уметности.

Акрилик на платну, димензија 300 са 195 центиметара, припада циклусу слика "Простор", означених различитих сигнатурама, које су настале током седме и осме деценије прошлог века. Изложба "Ефекат Феникс" биће отворена до 20. септембра.

- Када гледате Величковићеве слике, претпостављам да већина има исти став, да су то слике пред којима се дивимо - рекла је историчарка уметности Наташа Кристић на отварању изложбе. Дивимо се ликовности, конструкцији, начину на који су настале, али би их ретко ко понео кући. Управо зато што оне представљају неку форму епицентра насиља, агресије и свега разорног што, на  жалост, обитава у људској природи. Величковић има једну необичну тврдњу, каже да слика агресију управо зато што је њен сведок. Он не сматра да агресију треба величати, али сматра да је агресија оно на шта треба упућивати.

Владимир Величковић (1935 - 2019), Фото В. Јовановић

Наташа Кристић истакла је да се метастаза насиља и одсуство жудње за поседовањем слике намећу као примарне асоцијације везане за сликарски опус Владимира Величковића, који је иначе дипломирао 1960. године на Архитектонском факултету у родном Београду. Од 1962. до 1963. године био је сарадник Мајсторске радионице Крсте Хегедушића у Загребу.

- Његово сликарство отвара једну од примарних теза везаних за припаднике људског рода, да без обзира на то што смо себе означили као умна бића, што нам је разум дат као потенцијал да надиђемо наше примарне потребе и нагоне, историја човечанства, свих цивилизација, укључујући и период у ком ми живимо, непрестано је испуњена ратом - рекла је Наташа Кристић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)