СПУШТЕНА ЗАВЕСА: Уручењем награда завршен 28. фестивал на Палићу (ФОТО)

Танјуг

24. 07. 2021. у 00:04

ФЕСТИВАЛ европског филма завршен је вечерас свечаним уручењем награда на Летњој позорници на Палићу филмовима "Најгора особа на свету", "Чувар брата свога", "Дневник из Гвантанама", "Дечак" и "Нун оф Yоур Бусинеш".

СПУШТЕНА ЗАВЕСА: Уручењем награда завршен 28. фестивал на Палићу (ФОТО)

Фото: Ивица Војнић

Према одлуци Међународног жирија 28. Палића, у конкуренцији 11 филмова Главног такмичарског програма, Златни торањ за најбољи филм фестивала добио је "Најгора особа на свету" норвешког редитеља Јоакима Трира.

Одлуку жирија, у којем су били и Миња Пековић, Јован Арсенић, Христос Никоу и Дариа Онишченко, Клаус Едер је пред публиком Палића образложио "мајсторством коришћења свих елемената кинематографије у дубинском истраживању психологије људских односа у савременом друштву".

И жири ФИПРЕСЦИ, у саставу Андони Итурбе Толоса, Дину Јоан Никула и Барбара Гасер, за најбољи филм Главног такмичарског програма Палића прогласио је "Најгору особу на свету", као "визионарски постромантични филм".

У видео поруци Палићком фестивалу Трир се захвалио на обе награде које су "подржале филм из мале земље као што је Норвешка", а које ће "искористити као охрабрење да настави трагање за причама о људској рањивости и снази".

Палићки торањ за најбољу режију Међународни жири је доделио Фериту Карахану за филм "Чувар брата својега", за "префињен начин на који открива друштвено стање у источној Турској". Карахан је пре неки дан био гост Палића, а сада је у видео поруци поручио да је "дубоко дирнут дивном наградом".

Међународни жири је доделио специјално признање британском филму "Дневник из Гвантанама" "за глумачку бравуру Тахара Рахима и режију Кевина Мекдоналда због којих смо осетили патњу затвореника у Гвантанаму".

Међународни жири критике једногласно је за најбољи филм такмичарског програма "Паралеле и судари" одабрао остварење "Нун оф yоур бусинеш" Иване Маринић Крагић из Хрватске.

Ана Штурм, Доминик Соболевски и Сузана Златановичх оценили су да награда иде "одважном, тематски изазовном, али и инспиративном, топлом и духовитом филму који је дубоко одјекнуо у нама".

Маринић Крагић се у обраћању посетиоцима на Летњој позорници захвалила својој филмској екипи и копродуценту из Србије Милошу Ивановићу, као и "фестивалу на прелепом гостопримству".

Специјално признање жирија критике додељено је филму "Дечак" Руса Виталија Акимова, јер је снимио "брутално искрен и дубоко личан филм који се урезао у наше стомаке, али и у наша срца, што су у стању да ураде само сјајни филмови и филмски ствараоци". Акимов је пре неки дан био гост Палића а сада се захвалио на признању видео поруком.

Завршне вечери фестивала на Летњој позорници приказан је британски филм "Војвода" редитеља Роџера Мичела, уз премијерно приказивање почетна два наставка нове криминалистичке серије "Кљун", која би требала да крене на јесен.

Од Палића се опростио након 11 година сарадње селектор Нил Јанг који је рекао да је срећан и поносан што је учествовао у расту фестивала, и потом отпевао песму "You'll never walk alone", за шта је награђен бурним аплаузом публике.

Палићки фестивал је званично затворио његов директор Радослав Зеленовић који је подсетио да је на 28. издању од 17. до 23. јула приказано 130 филмова у 15 програма.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)