ТРИЈУМФ "НАЈГОРЕ ОСОБЕ НА СВЕТУ": Признање "Златни торањ" на 28. Фестивалу европског филма на Палићу припало остварењу Јоакима Трира

Ј. ЛЕМАЈИЋ

23. 07. 2021. у 22:09

"ЗЛАТНИ торањ" за најбољи филм овогодишњег Фестивала европског филма на Палићу припао је норвешком филму "Најгора особа на свету" редитеља Јоакима Трира.

ТРИЈУМФ НАЈГОРЕ ОСОБЕ НА СВЕТУ: Признање Златни торањ на 28. Фестивалу европског филма на Палићу припало остварењу Јоакима Трира

Фото Промо

- Филм се награђује за мајсторство коришћења свих елемената кинематографије у дубинском истраживању психологије људских односа у савременом друштву - наводи међународни жири у чијем саставу су били филмски критичар Клаус Едер, глумица Миња Пековић и редитељи Јован Арсенић, Кристос Никоу и Дарија Онишченко.

Награда "Палићки торањ" за најбољу режију припала је Фериту Карахану за режију филма "Чувар брата својега", реализованог у турско-румунској копродукцији. Жири је у образложењу нагласио да награду редитељу додељује "за префињен начин на који открива друштвено стање у Источној Турској". Специјално признање британској продукцији "Дневник из Гвантанама", "за глумачку бравуру Тахара Рахима и режију Кевина Мекдоналда због којих смо осетили патњу затвореника у Гвантанаму".

За најбољи филм у такмичарском програму "Паралеле и судари" проглашен је филм Nun of your business Иване Маринић Крагић.

- Главна награда за селекцију "Паралеле и судари" иде одважном, тематски изазовном, али и инспиративном, топлом и духовитом филму који је дубоко одјекнуо у нама. Ово је прича о снази љубави, али и прича о неизмерној количини храбрости - храбрости да се супротставимо институцијама које и даље обликују и дефинишу наш живот, храбрости да устанемо за своја права, своје жеље, своју љубав и слободу - наводи се у образложењу Међународног жирија критике, на чијем челу је била филмска критичарка Ана Штурм. - Овај филм је важан јер је храбро уметничко дело, али је још важнији јер је порука од људи за људе. А порука гласи: ко сам ја и како живим свој живот, није твој посао!

НАГРАДА И ЗА "ДЕЧАКА"

СПЕЦИЈАЛНО признање жирија критике додељено је филму "Дечак" Виталија Акимова, јер је "брутално искрен и дубоко личан филм који се урезао у наше стомаке, али и у наша срца - нешто што су у стању да ураде само сјајни филмови и филмски ствараоци".

Жири ФИПРЕСЦИ за најбољи филм Главног такмичарског програма прогласио је такође остварење "Најгора особа на свету" Јоакима Трира, "за опору и отрежњујућу студију карактера, која ставља у фокус стање савремене жене као несигурне али оснажене личности".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)