ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ НА ПАЛИЋУ: Центар европског филма на северу Србије

Танјуг

23. 07. 2021. у 20:06

ФЕСТИВАЛ европског филма на Палићу, у свом 28. издању, драгоцен је по томе што је показао шта се данас дешава са филмском Европом - оценио је његов директор Радослав Зеленовић.

ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ НА ПАЛИЋУ: Центар европског филма на северу Србије

Фото: Архива

На завршној конференцији за новинаре Палића Зеленовић је најавио да ће идући Фестивал европског филма на Палићу бити одржан од 16. јула идуће године.

Палићки фестивал је почео 17. јула, са преко 130 филмова у неколико селекција, од тога 12 у Главном такмичарском програму, а завршава се вечерас на Летњој позорници уручењем фестивалских награда у више категорија.

Међу њима су најважније Златни торањ за најбољи филм који је припао "Најгорој особи на свету" редитеља Јоакима Трира, Палићки торањ за најбољу режију Фериту Карахану за "Чувара брата својега", а специјално признање Међународног жирија добио је "Дневник из Гвантанама".

Зеленовић је истакао да у последње две године "није било ни лако ни једноставно у околностима у којима живимо направити" фестивал.

- Трудили смо се да фестивал остане у својим габаритима, да не оде у онлајн варијанту, да доведемо госте и да не будемо смотра на којој се приказују филмови, већ да сте за сваки филм имали госте, прилику да поразговарате - рекао је Зеленовић новинарима.

Директор фестивала је истакао да је њему лично било јако драгоцено што су на фестивал дошли сви добитници почасне награде "Александар Лифка", глумци Александар Берчек и Милена Зупанчич, и немачки редитељ Кристијан Пецолд.

Зеленовић је подсетио на изјаву редитеља Зринка Огресте да у Хрватској, бирајући између фестивала - Једино немају дилему када позове Палић, јер тада знају да су направили добар филм. 

- Ништа лепше неко није могао да нам каже. Зупанчич је одлазећи са фестивала рекла Мири Бањац и мени да не памти када је у 20 сати осећала толико љубави око себе као на Палићу - рекао је Зеленовић.

Посебне речи хвале Зеленовић је имао за организаторе фестивала из Отвореног универзитета из Суботице, које је описао као "поуздану екипу која савршено зна свој посао".

- Комплетна нам је опрема изгорела прве вечери да бисмо наставили за два дана фестивал као да се ништа није десило - открио је Зеленовић.

Илија Татић из Отвореног универзитета оценио је да је разноврсни филмски програм довео посетиоце различитих афинитета на Летњу позорницу и у биоскопе Абазија, Еуроцинема и Лифка, и да је његов осећај да се "фестивал развија и да је у добром моменту".

Програмски директор Мирослав Могоровић је оценио да је 28. Палић имао једно од својих најзаокруженијих издања, захваљујући најактуелнијим филмовима савремене европске продукције, међу којима је било неколико регионалних и једна светска премијера - филма Милутина Петровића "Нечиста крв- грех предака".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)