ЗАШТИТА МИРОСЛАВЉЕВОГ ЈЕВАНЂЕЉА: У Народном музеју потписан споразум о дигитализацији најстаријег српског ћириличког рукописа

Г. Н.

22. 07. 2021. у 09:33

НАЈСТАРИЈИ сачувани српски ћирилички рукопис биће дигитализован.

ЗАШТИТА МИРОСЛАВЉЕВОГ ЈЕВАНЂЕЉА: У Народном музеју потписан споразум о дигитализацији најстаријег српског ћириличког рукописа

Фото И. Маринковић

Очекује се да ова, прва фаза процеса буде завршена до краја лета, речено је у среду у Народном музеју, приликом потписивања споразума о дигитализацији Мирослављевог јеванђеља.

Параф на овај документ ставили су потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић, директорка Народног музеја у Београду Бојана Борић Брешковић, председник Српске академија наука и уметности Владимир С. Костић и в. д. управника Народне библиотеке Србије Владимир Пиштало.

Гојковићева је истакла да је поступак дигитализације важан за целу Србију, а посебно за стручну јавност која ће се бавити његовим проучавањем.

- Мирослављево јеванђеље датира из 12. века и уписано је на Унескову листу где су уписани и Теслини рукописи, као и друга важна културна добра за нашу државу - рекла је министарка.

- У 21. веку процесом дигитализације имамо прилику да Мирослављево јеванђеље заштитимо и учинимо га доступнијим документом стручној и широј јавности него што је то био случај до сада.

Како је најавила Гојковићева, ресорно министарство обавезало се и да сними документарни филм, у коме ће бити представљена историја Мирослављевог јеванђеља и цео процес дигитализације.

- То је само прва фаза за коју ће бити задужен Аудиовизуелни архив и центар за дигитализацију САНУ. За другу фазу користиће искуства стручњака из Европе и света, а циљ целог процеса је да дођемо до врхунског фототипског издања Мирослављевог јеванђеља што подразумева и раскоричење овог важног историјског акта - казала је Гојковићева.

Према речима Бојане Борић Брешковић, сарађујући годинама у процесу заштите Мирослављевог јеванђеља, Народни музеј и Народна библиотека Србије брину о изузетно вредном артефакту.

САРАДЊА ТРИ ИНСТИТУЦИЈЕ

ГАРАНТУЈЕМ да ће САНУ одговорити својим обавезама на највиши технолошки, стручни и културно-историјски начин. Данашњи споразум верификује заједнички напор три националне институције и ово је прилика да се још мало боље упознамо и стекнемо више поверења једни у друге. Ако дигитализација Мирослављевог јеванђеља остане једини наш заједнички подухват, онда смо мету жестоко промашили - казао је Костић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)