"РАНИ КАДРОВИ" НОВИХ НАДА: Завршено снимање друге сезоне серијала о студентском филму, по идеји Марка Новаковића

Б. ЈОВАНОВИЋ

25. 07. 2021. у 10:38

НЕДАВНО је у Београду завршено снимање друге сезоне серијала емисија о студентском филму, "Рани кадрови", у реализацији Редакције драмског и домаћег серијског програма РТС, а по идеји њеног креатора и уредника Марка Новаковића.

РАНИ КАДРОВИ НОВИХ НАДА: Завршено снимање друге сезоне серијала о студентском филму, по идеји Марка Новаковића

Фото Анастас Стојиловић

Реч је о осам нових епизода, у којима ће бити представљено седморо младих филмских аутора, студената филмске и ТВ режије. Они су Факултет драмских уметности у Београду уписали 2015. и 2017. године, а зову се: Маша Миљковић, Јелисавета Николић, Гвозден Илић, Павле Павловић, Јован Димоски и Алекса Михајловић. Као и у претходној сезони, емисије се састоје од дијалога креатора са студентима-ауторима и члановима њихове ауторске екипе, са којима су сарађивали на реализацији својих испитних филмова, као и од приказа по једног њиховог филма, који ће анализирати еминентни гост-критичар.

Вреди истаћи да новчани износ који РТС улаже у откуп студентских филмова за емитовање у "Раним кадровима" постаје део буџета управо тих дипломских радова. Серијал је рађен према сценарију Срђана Вучинића и у режији Марка Јефтића, а емитовање се очекује на јесен, на РТС 2.

Каква је даља судбина реализованих филмова у режији учесника претходне сезоне серијала, објашњава нам Марко Новаковић:

- Пре свега, треба рећи да је снимљен дугометражни играни филм "Усековање", у режији Синише Цветића, за који верујем да ће имати квалитетан фестивалски живот у наредној години. Снимљени су и кратки играни филмови "Док не сагоримо", Николе Стојановића и "Сунце никада више", Давида Јовановића, за које се такође надам да ће бити веома запажени у својој категорији. Ове године смо у Редакцији драмског и домаћег серијског програма РТС, отворили нову буџетску линију за дебитантски дугометражни играни филм. Већ смо ушли у копродукцију филма "Метаморфозе", Душана Зорића и Матије Глушчевића, који су завршили снимање у фебруару и чији је пројекат, након тога, еминентни филмски фестивал у Карловим Варима уврстио у свој програм First Cut +. До краја године очекујемо реализацију још два копродукциона дугометражна филмска пројекта: филм "Аутопут" Нине Огњановић и филм "Индиго кристал" Луке Михаиловића, који су такође били представљени у првој сезони "Раних кадрова".

* По ком критеријуму бирате учеснике?

- Гости "Раних кадрова" увек су студенти завршне године филмске и ТВ режије, као и апсолвенти на истом смеру. Сви они су пред својим дипломским филмовима и из статуса студената полако улазе у свет професионалних редитеља. Селекцију аутора и њихових радова бирам уз консултације са људима који најбоље познају њихов рад, њиховим професорима и менторима. У претходној сезони, младе ауторе изабрао сам уз консултације са професором Дарком Бајићем, а ове године за то је био задужен Срдан Голубовић.

* Да ли сте задовољни снимањем?

- Снимање је, као и прошле године, било веома напорно јер смо радили на високим температурама у импровизованом студију и екстеријерима. Ипак, успели смо да снимимо све што смо планирали, чак и мало више од тога. Иза нас је искуство снимања претходне сезоне и цела екипа била је овај пут много спремнија за оно што смо поставили пред себе као задатак. Поред сјајне екипе, гостију емисија и њихових сарадника, дугујем велику захвалност и колегама који су урадили критике за филмове: Сањи Милић, Владимиру Кецмановићу, Наташи Дракулић, Николи Попевићу, Кристини Ђуковић, Саши Радојевићу и Јасмини Врбавац.

* У чему ће се разликовати ове две сезоне?

- Ради се о класама веома различитих сензибилитета. Њихове поетике и естетике немају баш много подударности - док смо у претходној сезони имали филмове веома различитих жанровских одређења и значајно раскошније продуцираних, ове године смо добили много сведеније приче око којих се "врти" неколико заједничких именитеља, попут усамљености, унутрашњих борби у ликовима, тишине, отуђених руралних подручја...

* Шта бисте издвојили као најоригиналније са овог снимања?

- Велики број одговора мојих гостију изненадио ме је својом оригиналношћу и спонтаношћу. Сјајно је када се пред вама појаве млади људи са изграђеним системима вредности, који имају шта да кажу и понуде овоме друштву. С обзиром на то да су сви филмови у овом циклусу снимљени за време пандемије вируса корона, занимљиво је било откривати како су они уопште могли бити реализовани у тако комплексним условима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)