КО ЈЕ УБИЦА ИЗ РИЛИНГТОН ПЛЕЈСА? Мини-серија о највећем британском монструму 20. века, од 25. јула, на каналу Епик драма

Н. Д.

23. 07. 2021. у 15:46

ЗЛО никад не спава. Па чак ни у једном од најелитнијих квартова светске метрополе као што је Лондон. Четрдесетих и педесетих година прошлог века, двоипособан стан у приземљу класичне енглеске двоспратне зградице, смештене у чувеном Нотинг Хилу, на адреси Рилингтон плејс 10, био је дом ужаса који је у Великој Британији довео до укидања смртне казне.

КО ЈЕ УБИЦА ИЗ РИЛИНГТОН ПЛЕЈСА? Мини-серија о највећем британском монструму 20. века, од 25. јула, на каналу Епик драма

Тим Рот као Џон Кристи / Фото Вијасат

Ипак, никада није успео да врати живот жртвама серијског убице Џона Кристија. Насилник, психопата и некрофил. У ове три речи стаје читав психолошки опис мушкарца који је међу комшијама важио за топлог, љубазног и предусретљивог. У троделној серији "Убица из Рилингтон плејса", која се премијерно емитује на каналу Епик драма, од 25. јула у 21.00, недељом, открићемо право лице монструма, кога је у извршењу нових злочина спречила само квадратура стана и недостатак простора да сакрије нове лешеве.

Осим филма из 1971. године, а сада и мини-серије у режији Крега Вивеироса ("Десет малих црнаца"), мало је трагова о Џону Кристију - серијском убици чија су злодела успела да помраче "славу" његовог "колеге" Џека Трбосека. Баш као што су и његова убиства остајала испод радара током читаве деценије, од 1943. до 1953, када је коначно изведен пред лице правде. Укратко, Џон Кристи је проглашен кривим за барем осам убистава у његовом стану током поменутог периода, а последња жртва била је Етел Симпсон, супруга коју је својеручно задавио у њиховом брачном кревету. Како је запао у финансијску кризу, Џон је стан, у ком је већ живео као подстанар, издао не би ли спојио крај са крајем. Игром случаја, нови радознали станар, пратећи необичан мирис који је допирао иза кухињског плакара, зачепркао је испод зидних тапета и шокирао се када је у зиду, уредно посложене, пронашао три Кристијеве жртве. Под паркетом биле су још две, а полицајце је изненађење сачекало и у баштици испред зграде.

Како је било могуће да током десет година нико није приметио Кристијево необично понашање, али и како је за једну од његових жртава, Берил Еванс, полиција успела да оптужи и невиног обеси супруга жртве, Тимотија Еванса, остаје мистерија до данас. У серији "Убица из Рилингтон плејса" сагледаћемо причу о злочинима из Рилингтон плејса из три различите перспективе. Џонове супруге Етел, која је деценију пре његовог првог убиства, док су били у браку, трпела свакодневно психичко и физичко злостављање. Због тога се од њега и развела, али Џон је својом харизмом успео да је поново врати себи. Баш као што је хипнотисао Тимотија Еванса до те мере да је овај након што му је Џон убио супугу и дете, отишао у полицију и преузео кривицу на себе. Тек три године након што је осуђен и обешен, откривено је да он уопште није био крив за тај злочин. И на крају, упознаћемо Кристија лично. Човека који је као дете злостављан од оца, мајке и сестре. Натпросечно интелигентан и стипендиста угледних британских школа, Кристи, ипак, није успео да се избори са сопственим комплексима - тихим и пискутавим гласићем, проблемом импотенције и неконтролисаном агресијом. Све то водило је ка формирању једног од највећих крвника Велике Британије 20. века, који је признао да сексуални ужитак може достићи само са мртвом женом. И понадао се да ће због тог признања бити и ослобођен. Наравно, на рачун лудила...

Писци Ед Витмор ("Он убија полицајце") и Трејси Малоун ("Рођен за убијање") као потку искористили су оригинални материјал из Националне архиве уз интервјуе са преживелим сродницима, и реконструисали догађаје који су довели до тога да Тимоти буде оптужен за убиство, док је Кристи остао на слободи све до хапшења 1953. године.

ХОЛИВУДСКЕ ЗВЕЗДЕ У КРИСТИЈЕВОМ ПАКЛУ

ЏОНА Кристија и Етел Симпсон у серији играју Тим Рот, номинован за једног Оскара и добитник награде БАФТА, и глумица Саманта Нортон, такође номинована за Оскара, а нама познатија по роли Алфе у хит зомби саги "Окружен мртвима", чију 11. сезону гледамо на каналу ФОКС од овог августа. У улогама Берил Еванс гледамо још једну мега звезду, глумицу Џоди Комер, најпознатију по роли луцидне негативке Виљанел у серији "Убити Ив", док њеног супруга Тимотија глуми млади Нико Миралегро.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)