ОПСТАНАК ''СИНГИДУНУМА'': Обележавају се четири деценије излагачког рада чувене галерије коју је основао УЛУПУДУС

М. КРАЉ

21. 07. 2021. у 10:25

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ четири деценије откако је УЛУПУДУС основао "Сунгидунум" прошле године одложила је пандемија короне, али их то није обесхрабрило.

ОПСТАНАК СИНГИДУНУМА: Обележавају се четири деценије излагачког рада чувене галерије коју је основао УЛУПУДУС

Фото П. Милошевић

Овог врелог лета, у галерији у Кнез Михаиловој, која је постала заштитни знак Београда, прослављају "40 плус 1" , на управо толикој температури. У ту част приредили су и истомену поставку.

- Прва идеја је била да за 40 година постојања позовемо 40 уметника, да сваку годину представља један аутор, а паралелно смо размишљали и како да буде заступљено свих осам секција УЛУПУДУС-а, што је све заједно било веома компликовано за реализацију - објашњава Маја Шкаљац Станошевић, која је уз Зорицу Ђерманов, кустос галерије (по потреби њих две су и све друго - продавци, административни радници, чувари, чистачи...).

- Одлучиле смо се, ипак, да ту историју "испричамо" делима аутора који су ту најчешће излагали и који су остали верни галерији. Биле смо емотивне, звале људе који значе галерији.

У "Сингидунуму" славе, пре свега, што су упркос свему преживели. За изложбени простор (још пре четири деценије осмишљен тако да се у једном нивоу продају радови примењених и ликовних стваралаца, а да се у другом представљају њихове самосталне изложбе), у централној београдској пешачкој зони, плаћају пуну, економску кирију. С друге стране, средња класа, на коју су се ослањали као на сигурне купце, после дугих година традиције, готово је - нестала...

Фото П. Милошевић

- Изборити се за опстанак било је изузетно тешко - наставља Маја Шкаљац Станошевић, додајући да су се у "Сингидунуму" установила правила функционисања по сезонама, па се, пре Нове године, купују накит, ешарпе, кожне рукавице, мале графике, а лети радови са мотивима Београда, које пазаре углавном дијаспора и странци.

- Страховали смо како ће се ствари одвијати прошле године, али нас је пријатно изненадило што су се као купци појавили наши људи. И то су узимали скупе слике, за шта постоји и објашњење. Лани се није ишло на летовања, па је тај фини интелектуални свет одлучио да себе обрадује уметничким делима. То потврђује да су нам највернији и даље припадници некадашње средње класе, који су данас у шестој, седмој, осмој деценији... Вероватно финансијски потпомогнути од деце из иностранства.

Као што су неки уметници верни овој галерији, тако су и купци, открива саговорница. Са многима од њих су готово у фамилијарним односима:

- Привржени су нам, иако данас "једним кликом" могу да дођу до уметника и, директно и можда јефтиније, купе неко дело. Нама то пуни срце, јер имамо примере како преко друштвених мрежа ауторима сугеришу да радове доносу у галерију, и овде их купују са порезом. Тај део наше публике говори како осећа дужност да се потруди да "Сингидунум" опстане. Они знају да наша галерија не добија финасијску помоћ, ни од града, ни од министарства, осим средстава за пројекте на конкурсима.

Захваљујући управо тим верним пројатељима и њиховој финансијској подршци било је могуће одржати изложбу и славље поводом јубилеја, за шта је помоћ стигла и од Секретаријата за културу града Београда.

СВИЛЕНЕ ЕШАРПЕ ЗА ГОСПОЂЕ

КУПАЦА новог профила, младих и образованих "Сингидунум" још нема:

- До њих још нисмо допрли у већем броју, нису стекли навику да купују уметничка дела, не разумеју шта значи уникат - додаје саговорница.

- Млађе жене и девојке, углавном купују накит, а старије госпође свилене ешарпе. Некада су се иконе више куповале, а тренутно су најтраженији радови Зорке Стевановић, једне енергичне и дивне особе, што вероватно исијава и из њених дела.

ВЕЛИКИ ИНДИВИДУАЛЦИ

ПРИМЕЊЕНИ уметници су велики индивидуалци, који негују сопствене рукописе, без обзира на трендове и моде времена, истиче наша саговорница. То може да се види и на поставци коју чини 82 рада, међу којима су и дела Веље Вукелића, Југослава Влаховића, Стојана Миланова, Зорана Круља, Љиљане Стојановић, Бисере Велетанлић, Станимира Павловића, Марка Вукше, Миланке Берберовић, Герослава Зарића, Силве Вујовић, Зорана Пантелића, Марка Луковића, Владимира Ковача, Драгољуба Замуровића, Драгана Танасијевића и многих других.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НА ПРЕЛЕПОЈ ЕГЕЈСКОЈ ОБАЛИ: Ексклузиван хотел са одличном услугом, врло специфичан по томе што је смештен на сопствено полуострво