СОФКА ДИЖЕ ЗАВЕСУ: Објављен репертоар предстојећег фестивала "Борини позоришни дани" у Врању

Јелена Стојковић

10. 07. 2021. у 11:17

У ПОЗОРИШТУ "Бора Станковић" у Врању представљен је нови концепт једног од најстаријих фестивала "Борини позоришни дани", чији је циљ да врати стари сјај фестивалу.

СОФКА ДИЖЕ ЗАВЕСУ: Објављен репертоар предстојећег фестивала Борини позоришни дани у Врању

"Неччиста крв"

Смотра која се одржава 41. пут, трајаће од 21. до 28. октобра.

Селектор, позоришни критичар и редитељ Слободан Савић, најавио да ће од осам представа, колико ће се играти на овогодишњем фестивалу, њих шест бити у такмичарској селекцији.

- Можда је мало необично што оволико раније објављујемо селекцију, али сматрам да је то одраз професионализма и начина организације фестивала - саопштио је Савић. - У такмичарском делу ове године наћи ће се представе "Нечиста крв" Народног позоришта у Београду, "Ана Карењина" Новосадског позоришта, затим комад "Пучина" Југословенског драмског позоришта из Београда, "Иваново самоубиство" градског позоришта Семберија из Бијељине, као и представе "64" београдског Атељеа 212 и "Ако дуго гледаш у понор" регионалног позоришта Нови Пазар.

Првог дана фестивала град домаћин извешће премијерно представу "Окамењено море", док ће у част победника последњег дана публика имати прилику да погледа представу "Плацебо" Народног позоришта Приштина.

Директор врањског театра, Ненад Јовић, рекао је да је новина и то што ће од ове године, 21. октобра, на дан отварања бити установљен "Дан позоришта". Уметнички директор позоришта "Бора Станковић" Бојан Јовановић истакао је да је овогодишњи фестивал подигнут на виши ниво, пре свега у смислу постојања стручног жирија и јасно дефинисаних награда, које ће носити име Борисава Станковића. - Биће додељене награде за најбољу представу, за драматургију, драматизацију и адаптацију, најбољу мушку и женску улогу. Урађени су нови визуелни идентитет фестивала, који ће бити трајан, као и идејно решење за главну награду фестивала. Идејно решење заједно су осмислили Драган Дејановић, Дејан Михајловић и Марко Стаменковић - објаснио је Јовановић.

Градоначелник Врања Слободан Миленковић казао је да је буџет овогодишњег фестивала пет милиона динара. Три је обезбедио Град Врање, а по милион динара Министарство културе и информисања и спонзори. Миленковић је нагласио да припрема фестивала и обелодањивање селекције три месеца унапред представља "нову вредност" "Бориних позоришних дана". Он је нагласио да се нада да ће професионализам, искуство и озбиљност у приступу селектора Савића допринети да овај фестивал буде поново препознатљив и истакнут на позоришној мапи Србије.

НАГРАДА "РАДОСЛАВ РАДИВОЈЕВИЋ"

ПОРЕД награда стручног жирија, наставља се већ утемељена пракса, да и публика бира најбољу представу, гласањем после извођења. Почев од овогодишњег фестивала, та награда ће носити име Радослава Радивојевића, глумца, редитеља, утемељивача овог фестивала и дугогодишњег директора врањског позоришта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЖЕЛИТЕ ЛУКСУЗАН, АЛИ НЕ ПРЕТЕНЦИОЗАН ХОТЕЛ: Јако леп, уредан хотел који одише миром, чека вас у Хадаби, једном од центара Шарм Ел Шеика