"ТЕРРА" ЈЕ ПЛАНЕТАРНА СВЕЧАНОСТ ВАЈАРСКЕ УМЕТНОСТИ: Почео 40. интернационални симпозијум скулптуре у Кикинди (ФОТО/ВИДЕО)

Р. Ш.

06. 07. 2021. у 22:29

ИЗЛОЖБОМ скулптура насталих на прошлогодишњем сазиву, вечерас је у Кикинди свечано означен почетак овогодишњег, 40. Интеранционалног симпозијума скулптуре у терактори "Терра".

ТЕРРА ЈЕ ПЛАНЕТАРНА СВЕЧАНОСТ ВАЈАРСКЕ УМЕТНОСТИ: Почео 40. интернационални симпозијум скулптуре у Кикинди (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Р. Ш.

Скулптуре малог формата изложене су у галерији "Терра", велике красе део градског трга, а вајари којим ће „радно место“ до краја јула бити атеље „Тера“ већ се се окупили. Ана Корвер стигла је са Новог Зеланда, Тамами Ичимура из Јапана, Линус Риеплер из Аустрије, Владимир Новак из Хрватске и вајари из наше земље: Петар Сибиновић, Ранко Драгић и Сања Радусин.

Поздравним обраћањем уметницима, гостима, љубитељима уметности и окупљеним грађанима, "Терру” је званично отворила Дијана Јакшић-Киурски, заменица градоначелника Кикинде.

- Сада већ далеке 1982. године “Терра” је започела своје путовање, водећи нас кроз чудесне ходнике времена, паралеле и меридијане зачудне уметности, уцртавајући Кикинду, Војводину и Србију на златну мапу културе света. Ствараоци са свих континената походили су и настављају да походе наш град, који захваљујући “Терри” јесте несумњиво светска културна мека, светилиште у којем ћемо се и ове године поклонити ствараоцима и њиховим делима сублимне уметности. Ако су и овај велики пројекат утемељивача академског вајара Слободана Којића током протекле четири деценије пратиле многе сумње, упитности и изазови, данас са сигурношћу можемо да тврдимо како је ова племенита идеја надрасле локалне, па и националне оквире. Вредност “Терре” за националну уметност и културу немерљива је и то више нико не доводи у питање. “Терра” је планетарна свечаност вајарске уметности, гозба ументости која нас дарује врхунским делима и остварењима – рекла је Јакшић-Киурски.

Почетак "Терре" традиционално је пратио променадни концерт Градског дувачког оркестра и наступ мешовитог хора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)