НОВА ПОЗОРИШНА СЦЕНА У КАПЕТАН МИШИНОМ ЗДАЊУ: Глумци Тихомир Станић и Владан Гајовић отварају 3.јула Театријум

В.В.С.

01. 07. 2021. у 16:47

НАША основна идеја је била, колективни напор за опште добро - овако описује глумац Тихомир Станић мотив да (поново) отвори летњу простор у Капетан Мишином здању и назове је Театријум. На овом култном месту своје прве глумачке радове изводили су седамдесетих многи познати уметници у чувеном Расовом позоришту,а касније је његову мисију наставио редитељ Петар Зец у Позоришту "Двориште", у коме је играо Станић у време своје глумачке младости ("Венецијанке" и "Дон Кихот") са колегом и нераздвојним пријатељем Владаном Гајевићем.

НОВА ПОЗОРИШНА СЦЕНА У КАПЕТАН МИШИНОМ ЗДАЊУ: Глумци Тихомир Станић и Владан Гајовић отварају 3.јула Театријум

Театријум

Управо њих двојица вратиће се у ово лепо здање Ректората БУ у Васиној улици и отворити сцену за многе познате уметнике,али и младе, почетнике.

- Театријум ће радити од 3.јула до 31.августа. Наишли смо на несебичну помоћ у самом Ректорату и СО Стари град, па смо осмислили и репертоар за текуће лето - истиче популарни Станић,који је с Гајевићем играо на истом месту 1983.године. - Ово је наша "нулта сезона", док ћемо за следећу припремити неколико премијера. Поставиће се и трибине на све четири стране,а за сада ће гледалиште моћи да прими око две стотине посетилаца.

Прве вечери, 3.јула, Станић ће "подићи завесу" сопственим драмским тумачењем Андрићеве "На Дрини ћуприје" ,док се за 13.јул припрема премијера: "Дон Жуан" којег по тексту Виде Давидовић (и Молијеровим мотивима) режирају Станић и Марко Мисирача,а играју Стефан Радоњић, Владан Гајовић, Невена Илић, Исидора Грађанин и други. Особеност овог "Дон Жуана" је да се догађа у савремено доба и у Београду. За костиме је била задужена Ана Мићковић.

Представу ће током лета извести десетак пута, а позване су и друге колеге које имају своје алтернативне трупе. Тако ће делити сцену са Филипом Гајићем и његовим Дорћолским народним позориштем, Весном Станишић ("Балкан нови покрет"), Петром Божовићем, Тањом Кецман.

- Желели бисмо да Театријум отвори врата и за смотру испитних представа академија уметности из целог региона. Иначе, за сваку представу поделићемо двадесет бесплатних улазница за студенте (цена се креће од 700 до 900 динара),а повешћемо и акцију "Солидарна кухиња" - открива Тихомир Станић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)