ИНТЕРВЈУ Живана Шапоња Илић: Кад су деца жртве насиља, грло ми се стегне

МАЈА ЈЕШИЋ

03. 07. 2021. у 15:46

ЖИВАНА Шапоња Илић једна је од омиљених водитељки вести у дневно-информативним програмима наших телевизија. Њена каријера је дуга и респектабилна. Гледаоци јој верују.

ИНТЕРВЈУ Живана Шапоња Илић: Кад су деца жртве насиља, грло ми се стегне

Фото Ф. Ковачевић/Промо

Њена убедљивост, непретенциозност, мера у јавном и приватном појављивању оставља утисак одмерене жене, финих манира која са лакоћом и природношћу комуницира са гледаоцима. Дипломирани је еконимиста, али је још као средњошколка заволела медије (пре свега радио), и већ неколико деценија је препознатљиво, уважено и публици драго ТВ лице.

Професионални стандард је задржала све време, а и свој приватни живот далеко од очију јавности, јер је за њу "породица сигурна лука и уточиште".

* Од недавно вас гледамо на новом радном месту, водите вести на "Јуроњуз Србија". Како сте у професионалном смислу доживели овај "трансфер"?

- Ради се о великом професионалном изазову, јер сам од самог почетка учествовала у припреми овог канала. Претходних година стицала сам знања и искуства која су ми помогла да креативно допринесем стварању "Јуроњуз" Србија. Посебно ми је драго што радим са тимом људи чији рад ценим, тако да ми се чини да смо направили "репрезентацију" у области новинарства.

* Шта ћете понудити другачије у односу на друге телевизије?

- У области информативних програма дошло је до хиперпродукције, што је донекле довело до пада квалитета. Такође, живимо у земљи у којој постоје бројне поделе и недостатак комуникације, дијалога, како се то каже у политичком жаргону. Циљ нам је да поставимо и вратимо стандард професионалног извештавања. Поставили смо себи веома тежак задатак да применимо принцип "all views", који подразумева објективност и погледе на догађаје и феномене из различитих углова. Драго ми је што тако радимо од првог тренутка и тиме показујемо да је интерес јавности изнад било којег партикуларног политичког или економског интереса.

* Програми који емитују само информативни програм су продукционо веома скупи, а често тешко исплативи. Имате ли бојазан што се тиче ваше нове куће, у том смислу?

- Осим квалитетних и поузданих вести, овај канал има подједнако важне сегменте документарног типа. Гледаоци знају за "no comment", где слике и снимци из разних делова света говоре више од хиљаду речи, а ту су и фантастични кратки филмови који се баве екологијом, културом, гастрономијом, науком, социјалним темама и туризмом, па тако приче из Србије можете ставити у шири контекст, јер ми смо део те Европе, ма како нам се понекад она чинила далеком. Све су то теме за један савремен инфо канал.

* Зашто сте напустили Прву ТВ?

- Током своје професионалне каријере радила сам готово на самом почетку Радија Б92, а затим, као део тима, учествовала у стварању ТВ Б92. Узбуђење и изазов који осећате док нешто стварате, осетила сам поново, а додатни мотив је био углед који "Јуроњуз" има широм света, стандард који задржава без обзира на степен демократије у земљи у којој постоји, а трећи, једнако важан разлог је и тим колега са којима радим.

 

Фото Ф. Ковачевић/Промо

* Да ли сте икада размишљали да се опробате у некој другој телевизијској форми? Шта бисте волели да радите?

- Вероватно би то биле путописне емисије. Ту би се спојили љубав према путовањима, култури и историји, али и гастрономији. Иначе, ја сам на Економском факултету у Београду дипломирала на смеру за Туризам и угоститељство. Данас је то више од приче о лепим крајевима, то су приче о људима, обичајима и културама. Када би се боље упознали, можда би мање ратовали. "Јуроњуз" има одличну кратку репортажну форму, серијале који се баве одрживим развојем, екологијом, паметним градовима. То је форма у којој могу да се замислим.

* За вас кажу да сте наша најбоља водитељка у информативном телевизијском програму. Шта ви мислите да је разлог због којег вам људи највише верују?

- Драго ми је ако је тако. Истовремено, то је велика одговорност, јер не смете да прокоцкате то поверење које се стиче годинама. Зато верујем да свако од нас у медијима свој рад потписује именом и презименом, то важи за било који медиј и било коју редакцију. Свако од нас мора да задржи лични и професионални интегритет, без обзира где ради.

* Да ли је за вас важно на којем ТВ медију радите? Да ли постоје медији за које никада не бисте радили?

- Свакако нисам тип за таблоидне медије, ни лично ни професионално. Важно ми је да имам слободу у раду, за коју се увек морате изборити и важно ми је да сарађујем са културним и паметним људима.

* Који је за вас био најстреснији тренутак у професионалној каријери? Да ли сте некада једва "изгурали" емисију вести?

- Било је таквих тренутака. Информативни програм са собом носи вести о страшним догађајима, несрећама, ратовима, насиљу, итд. Коначно, пролазимо кроз период када су више од годину дана све вести почињале бројем новозаражених и умрлих. У таквим случајевима још је важније да будете прибрани и професионални, управо из пијетета према жртвама и њиховим породицама. Нарочито тешко ми је да говорим вести у којима су деца жртве насиља. Тада се грло стегне. По природи сам врло емотивна, а то су моменти када своје осећаје морате да оставите за касније, што је понекад изузетно тешко.

* Ваш рођени брат Душан, један је од аутора омиљене и гледане тв форме "Марка - жвака", супруг Драган Илић познати креативац и медијски стваралац са богатом каријером. Јесу ли медији ваша породична лична карта?

- Добро је када о свом послу можете да разговарате са блиским људима који ће вам рећи своје мишљење и савете. Ипак, када смо заједно, онда не гледамо телевизију и уживамо у дружењу. Породица је моје сигурно место које држим даље од свог посла у медијима.

* Да ли ће неки од ваших синова кренути "пут медија" као остатак породице?

- Старији син студира психологију, а млађи је трећа година гимназије. Њихов посао ће бити само њихов избор, јер је важно да радите оно што волите.

ПОРОДИЦА КАО УТОЧИШТЕ

* ПОСАО у информативној телевизијској редакцији је веома стресан. Да ли супруг Драган понекада помаже укључујући и своје примарне вештине, пошто је психолог? Шта психолог саветује "информативцима" као најбољи лек за стрес?

- Ово је посао који увек "прети" да вас потпуно окупира и прогута све ваше време. Зато смо одавно научили да љубоморно чувамо то време за породицу и пријатеље. Морате имати сигурну тачку, један чврст ослонац који ће вам дати прилику да према послу, медијима, али и свом раду задржите критичку дистанцу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)