ВОДОВДАН ЈОЈ ЈЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ: Велики српски празник инспирација и начин живота песникиње са Космета (ФОТО)

Д. ЗЕЧЕВИЋ

27. 06. 2021. у 18:38

ЈЕДАН од највећих и кроз историју најзначајнијих српских празника, Видовдан, инспирација је за многе.

ВОДОВДАН ЈОЈ ЈЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ: Велики српски празник инспирација и начин живота песникиње са Космета (ФОТО)

Фото: Д. Зечевић

За Видосаву Арсенијевић, песникињу из Косовске Митровице овај празник има посебно значење. Рођена уочи Видовдана, који како истиче, све види, Видосава сматра да је овај датум и дан празник свеколиког српства, а посебно оних који живе на Косову и Метохији. Да није овог разника Видосава сматра да не бисмо били сигурни ко смо и одакле потичемо, али и који нам је завет.

Зато она за себе каже:

- Видовданска Видосава, то је моје име и презиме!

Док за своју земљу истиче:

Небеска Србијо, Видовданско си око !

У афоризмима и стиховима које припрема за нову књигу православље је такође, значајна тема Видосавиних мудрости па једним својим стихом указује:

-Православни ће постати правоснажни, а живим говором и часним крстом правописни!

Фото: Д. Зечевић

 

О светињама и монахињама на Косову и Метохији посебно је исписала стихове а један од њих гласи:

Не дамо светиње, оне ће да нас одбране!

- Одозго добијамо памет - такође је један од стихова и афоризама у песникињој богатој колекцији мудрости и животне логике.

Правница по струци, песникиња и мисилац по опредељењу, а Косовска по рођењу, каже да је “Космет је богом дан сноп светлости”.

БИОГРАФИЈА

ПЕСНИКИЊА Видосава Арсенијевић рођена је у Косовској Митровици где је завршила средњу школу и Правни факултет. Ова интелектуалка, заступљена је у бројним антологијама и зборницима српске поезије. Добитник је најпрестижнијих косметских песничких награда попут “Пера деспота Стефана Лазаревића”, “Григорија Божовића” , “Лазара Вучковића”. До сада је објавила седам књига док је и о њој написана књига под називом “Тумачење песама Видосаве Арсенијевић” аутора проф. др Зорана Павловића...

- Уз косовску песму се не игра као уз остале песме, ноге су као укопане, срце као да исповеда претке а ум под контролом држи узнете емоције. Косовска народна песма изворна је нота, најприближнија је црквеним звонима, то је та вода живота у кондиру је носи косовка девојка - неки су од стихова посвећени њеном животном простору , који јој је уткан у биће као и име и презиме, и без којег је, вели, не би било. -Косово и Метохија су два ока истог су бића. Дубина осећања нас одређује јесмо ли на Косову заиста или не...Наше су светиње живописни благослови, на многаја љета светлости озари народ твој да не заборави, Све памтиш онако како збориш да нас бог погледа и достојне угледа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)