ОДРЖАНА КОМЕМОРАЦИЈА БОЖИДАРУ БОТИ НИКОЛИЋУ: Колеге, пријатељи и породица опростили се од чувеног редитеља (ВИДЕО)

Novosti online

25. 06. 2021. у 14:09

КОМЕМОРАЦИЈА поводом смрти чувеног директора фотографије и редитеља Божидара Боте Николића одржана је данас Југословенској кинотеци.

ОДРЖАНА КОМЕМОРАЦИЈА БОЖИДАРУ БОТИ НИКОЛИЋУ: Колеге, пријатељи и породица опростили се од чувеног редитеља (ВИДЕО)

Фото: Printscreen

О животу и раду аутора чији се филмови убрајају међу класике српске и југословенске кинематографије говорили су директор Кинотеке Југослав Пантелић, редитељ Лордан Зафрановић, глумица Бранка Петрић и директор фотографије Милош Кодемо. На почетку уместо минута ћутања чуо се аплауз.

Лордан је упознао драгог колегу у Загребу.

- Божа није било само сниматељ. Понашао се као да је његов филм. Свађао се да би добио максимум од "Пада Италије". Хвала му име мог брата и целе фамилије" - рекао је Зафрановић.

 

Раде Шербеџија се обратио видео поруком, а правио је скампе који је његов пријатељ обожавао

- Волео је живот и филм - поручио је глумац.

Југослав Пантелић прочитао је писмо Бранке Петрић, а говорио је и Милош Комедо, кога је Николић открио као дете и дао му улогу у свом филму.

Комеморацији су присуствовали, поред породице, Мирјана Карановић, Дејан Караклајић, Рада Ђуричин, Богољуб Карић и Мирослав Мишковић.

Његова смрт највише је погодила његову ћерку певачицу Јовану Николић Мишковић, која се појавила у пратњи супруга Марка Мишковића

Божидар Бота Николић преминуо је 13. маја у 80. години. Рођен у Никшићу 1942. године, Николић је у дугој и плодној каријери снимио је више од 50 филмова. За сниматељски рад добио је две Златне арене на фестивалу у Пули - за “Бештије” (1978) Живка Николића и “Живот је леп” (1985) Боре Драшковића. Златну арену освојио је, заједно са Душаном Ковачевићем, и за режију “Балканског шпијуна” (1984). Као директор фотографије заслужан је и за успех филмова “Пад Италије” Лордана Зафрановића, “Дечко који обећава” Мише Радивојевића, “Ко то тамо пева” и “Маратонци трче почасни круг” Слободана Шијана, “Петријин венац” Срђана Карановића... Режирао је филмове “Тамна страна сунца”, “Балканска браћа”, “У име оца и сина”, “Једног лепог дана”... Николић је 2017. године добио награду Удружења филмских уметника Србије (УФУС) за целокупно стваралаштво и допринос српској кинематографији. На 45. Филмском фестивалу у Сопоту (Софест) 2016. године награђен је статуетом “Слобода” за допринос филмској уметности за камеру.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)