ФИЛМСКА РЕВИЈА: Стваралаштво деце и омладине

М. Н. М.

23. 06. 2021. у 17:44

ЈУБИЛАРНО 50. издање Ревије филмског стваралаштва деце и омладине Србије, које организује Центар аматерског филма Србије, одвија се - већ другу годину заредом у онлајн формату, до 27. јуна.

ФИЛМСКА РЕВИЈА: Стваралаштво деце и омладине

фото промо

Ова манифестација представља традиционалну годишњу смотру радова младих филмских аутора у узрасним категоријама од 7 до 15 (филмови до 10 минута) и од 15 до 19 година (филмови до 20 минута). Како наводи директор Ревије - Владимир Анђелковић, овогодишњу селекцију кратких остварења деце и омладине чини укупно 37 филмова, од чега су 22 рада ученика основних школа и 15 остварења ђака средњих школа. У режији пандемије, филмови  неће бити приказивани у Југословенској кинотеци као иначе, већ искључиво онлајн.

- Постала је норма да стваралаштво деце и омладине, захваљујући модерној технологији, има неупоредиво богатији идејни, морални и естетски дијапазон од оног који има савремена продукција - наводи сценариста, продуцент и председник жирија Ревије Зоран Стефановић, који да тврди да се препород српске кинематографије коме сведочимо, већ десио у раду ове деце.

Етнолог-антрополог и музејски саветник Етнографског музеја др Марко Стојановић такође је члан жирија, као и др Снежана Трстењак, доајен филмске и анимационе педагогије и редитељ анимираних филмова. Уз њих троје, остварења младих колега оцењиваће и редитељ који се ове исте ревије потекао, Страхиња Савић.

Поред Филмског центра Србије, своју подршку манифестацији дали су и Министарство културе и информисања и Југословенска кинотека.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)