ОРФЕЈ И ЕУРИДИКА, ВЕСНИЦИ ПРОМЕНА: Премијера и реприза чувеног Глуковог дела за крај оперске сезоне Народног позоришта

М. МИРКОВИЋ

23. 06. 2021. у 11:14

ПРЕМИЈЕРУ ће вечерас, од 20 часова, на Великој сцени Народног позоришта, доживети опера Кристофера В. Глука "Орфеј и Еуридика" у режији Александра Николића, а под диригентском управом маестра Диана Чобанова, госта из Бугарске.

ОРФЕЈ И ЕУРИДИКА, ВЕСНИЦИ ПРОМЕНА: Премијера и реприза чувеног Глуковог дела за крај оперске сезоне Народног позоришта

Опера "Орфеј и Еуридика" у режији Александра Николића / Фото Ж. Јовановић

Снежана Савичић Секулић, која ће наступити као Еуридика и вечерас и 27. јуна, док ће се доцније у тој улози смењивати са Невеном Бриџен, иако је певала и прву представу ("Травијату") у костимима после годину дана, открива да нова премијера за крај ове тешке сезоне за све у ансамблу носи огромно узбуђење.

- Предивна сарадња са реномираним маестром, те са редитељем који је право благо, резултирале су представом за коју сам уверена да ће дуго трајати, и која нам је у сваком смислу неопходна у овом тренутку, и нама и публици, јер одише оптимизмом и показује да су нам преко потребне управо љубав, пожртвованост, вера, све оно што води насловне јунаке Глуковог дела - истиче Снежана.

Александра Ангелов, која тумачи улогу Орфеја (на смену са Јаном Цветковић), открива да се у овој мушкој роли крије велики, пре свега драмски, изазов за уметника, те да је током рада на представи сагледала размере Глуковог утицаја на потоње велике оперске ствараоце.

- Маестро Чобанов је изузетан, то треће ухо је врло важно и пожељно, да певача врати на прави пут или упути куда треба - каже Александра, и истиче да је и редитељ Николић успео да из сваке од њих извуче оно најбоље, баш као и Александар Илић у, за њу веома важном, кореографском сегменту.

- Чини ми се да нам је сад, више но икада, потребно да чујемо поруку овог дела - да је љубав најјача сила која, уколико је искрена и дубока, све побеђује - сматра вечерашњи Амор, Софија Пижурица (коју ће у недељу заменити Иванка Раковић Крстоношић), и додаје:

- Такође, научићемо да ће нам, баш као и Орфеју, Фурије и Кербери стајати на путу, али чистог срца и вођени лепотом и љубављу, борећи се музиком и уопште уметношћу - можемо победити сва искушења. Као што је бог Амор помогао Орфеју да врати своју вољену Еуридику из света мртвих, тако и цело данашње друштво, уједињено и сложно, може да се избори са тешком ситуацијом која нас је све задесила.

Сценографију је урадила Дуња Костић, костим потписује Катарина Грчић, а представом ће након репризе, од наредне сезоне дириговати Зорица Митев Војиновић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)