ТРИБИНА У ДОМУ ОМЛАДИНЕ: Књижевност на филму

М. Н. М.

22. 06. 2021. у 18:54

ДРУГА у низу трибина у оквиру циклуса "Идентитет српског филма - српски филм у 21. веку" под називом "Књижевност на филму: У сусрет новом конкурсу Филмског центра Србије" биће одржана у среду у 19 сати у Сали Американа Дома омладине Београда.

ТРИБИНА У ДОМУ ОМЛАДИНЕ: Књижевност на филму

фото промо

Говоре Слободан Шијан, филмски редитељ, Љубица Арсић, књижевница, Владимир Кецмановић, писац, сценариста, колумниста, Срдан Голубовић, филмски редитељ, Сања Савић Милосављевић, филмски сценариста, редитељ и критичар и Иван Живковић, филмски редитељ.

Уредник серијала је Александар Гаталица, писац, преводилац са античког грчког и музички критичар, а модератор Драган Николић, филмски редитељ и уредник филмског програма Дома омладине Београда.

- Сусрет филмских сценариста, писаца и редитеља, треба да отвори разговор на тему "филмичности" српске књижевности данас - рекао је Гаталица. - Питања на овој трибини морају ићи у два смера. Први: Јесу ли српски писци данас спремни да пишући своје књижевно дело, у фактури романа размишљају филмски, односно дају примат приповедању у књижевним сликама? И други: Да ли су српски синеасти данас спремни да, правећи филм по домаћем књижевном тексту, начине помак од комерцијаном приступу филму и своју нарацију приближе ауторском филму (монтажа слике, мотажа тона, специјални ефекти који могу да дочарају фантастику сличну књижевном делу и слично)? Саговорници трибине налазе се са обе стране овог чвора који треба да развеже нови конкурс ФЦС. Хоће ли они учествовати на новом конкурсу "Књижевност на филму?"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)