ОДРАСТАЊЕ ОБЕЛЕЖЕНО РАТОМ: Половина представа на Стеријином позорју проистекла из романа

Ј. Симић

22. 06. 2021. у 11:45

ПОЛОВИНА од укупно 10 представа у такмичарској конкуренцији на 66. Стеријином позорју проистекле су из романа, а по одабиру селектора Миливоја Млађеновића.

ОДРАСТАЊЕ ОБЕЛЕЖЕНО РАТОМ: Половина представа на Стеријином позорју проистекла из романа

Фото БДП

Осим Нушићеве "Госпође министарке" и "Деоба" Добрице Ћосића, публика Стеријиног позорја у прва четири дана фестивала (који ће трајати до 26. јуна) видела је још две представе чије је полазиште био управо овај књижевни жанр - "Ако дуго гледаш у понор", по мотивима истоименог романа Енеса Халиловића, као и "Тихо тече Мисисипи" рађену по делу Владимира Табашевића истог наслова.

Објашњавајући своју фасцинацију Халиловићевим романом који, по оцени критичара, залази до граница самих људских судбина - од породичне клетве, сиромаштва породица инвалида, сина - наркомана и кћери која се бори за частан живот - редитељ Златко Паковић рекао је јуче на округлом столу у Српском народном позоришту да се представа као и роман заснива на истинитим савременим догађајима у Новом Пазару.

- За мене је то романсирани облик психолошког истраживања друштва на бази студије личне историје једне сиромашне девојчице до њеног пунолетства - рекао је Паковић који је овој представи дао још једну специфичност: глумци Регионалног театра из Новог Пазара су уједно и драматурзи.

Фото Пзориште Нови Пазар

Они, а реч је о Анђели Марић, Лемани Бињош, Сандри Миљковић, Рифату Рифатовићу, Душану Живанићу, Харису Шећеровићу и Вахиду Џанковићу, истичу закључак који се из представе намеће: ако се родиш у сиромашној породици и ако си поштен, цео живот провешћеш у беди радећи само да би се прехранио. Позориште из Новог Пазара, основано 2003. године, први пут је учесник Позорја.

И представа Београдског драмског позоришта "Тихо тече Мисисипи" редитеља Ивице Буљана, који је са Табашевићем урадио и драматизацију, представља причу о једној држави и веку. Испричана је кроз одрастање једног младића.

- Ово је један од оних сижеа који говоре о томе да је одрастање на овим просторима за све генерације, на жалост обележено ратовима - казао је редитељ Буљан јуче на округлом столу.

Глумице Бранка Катић и Весна Чипчић откриле су да су имале "неке занимљиве магијске задатке" те да је од прве пробе до изражаја дошла вештина импровизације која је њих као и остале глумце испунила полетом, а публику је водила кроз мноштво разноврсних емоција.

Синоћ је у надметању за Стеријину награду играна представа "Велика депресија" редитеља Марка Челебића по тексту Филипа Грујића (СНП/Центар за развој визуелне културе Нови Сад), а вечерас је на програму комад "Витезови лаке мале" у режији Андраша Урбана, у извођењу ансамбла театра "Деже Костолањи" из Суботице.

САВИЋУ НАГРАДА ЗА КРИТИКУ

СТЕРИЈИНА награда за позоришну критику "Миодраг Кујунџић" уручена је јуче овогодишњем добитнику Слободану Савићу, новинару и критичару РТС-а за текст "Лична одговорност и колективна пропаст" о представи "Густав је крив за све" (концепт и режија Кокан Младеновић, Позориште "Деже Костолањи", Суботица). Текст је објављен у часопису "Нити 12/13", 2020. Жири је радио у саставу Зоран Максимовић, театролог (председник), Симон Грабовац, књижевник, и Мирослав Стајић, новинар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)