СЕЋАЊЕ НА ШОБАЈИЋА: Прва грчко-српска уметничка колонија на Кефалонији

М. А. К.

22. 06. 2021. у 07:45

ПРВА грчко-српска уметничка колонија "Аргостоли 2021" биће одржана од 21. до 29. јуна у Аргостолију, главном граду префектуре Кефалонија.

СЕЋАЊЕ НА ШОБАЈИЋА: Прва грчко-српска уметничка колонија на Кефалонији

Фото Милена Анђела

Циљ колоније је учвршћивање братских грчко-српских односа кроз изражајне форме грчких и српских уметника. Тема радова учесника колоније биће историја и природне лепоте острва Кефалонија, нарочито у светлу заједничке историје Грка и Срба.

Посебна почаст биће одата грофу Леонарду III Току, владару Кефалоније у 15. веку, и његовој супрузи Милици Бранковић. Првобитно планирана за 2020. годину и одложена због пандемије вируса корона, колонија се одржава на иницијативу академске сликарке из Београда Бојане Димитријевић и почасног конзула Републике Србије на Кефалонији доктора Виктора Рухотаса, уз подршку Града Аргостолија.

Учесници су Мирослав Лазовић, Хаџи Ненад Милетић, Алекса Милетић, Милена Максимовић Ковачевић, Миле Пајић и Бојана Димитријевић из Србије, као и група уметника домаћих уметника са Кефалоније. Прва колонија биће посвећена српском уметнику Милошу Шобајићу, који је недавно преминуо од последица заразе вирусом корона. Програмом је предвиђен свакодневни индивидуални рад уметника, али и интеракција са грађанима Аргостолија и туристима кроз вечерње радионице.

Колонија ће, у складу са добрим обичајима, бити завршена изложбом радова створених на лицу места, а ликови грофа Леонарда и грофице Милице биће перманетно овековечени на једном градском објекту. Друга грчко-српска уметничка колонија "Соко 2021" планирана је за октобар 2021. године, у манастиру Соко у близини Љубовије у Србији. Биће реализована у сарадњи са друштвом "Ризница српске духовности", уз помоћ и подршку Града Шапца (братски град Аргостолија) и Епархије шабачке Српске православне цркве.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)