КОНЦЕРТ НА САВСКОМ ТРГУ: Поема у част Стефану Немањи и Лазару

М. Н. М.

21. 06. 2021. у 19:49

СИМФОНИЈСКИ оркестар ће 29. јуна у 21 час, поводом Видовдана, извести поему "Лазарус", ауторско дело Вељка Кузманчевића, на Савском тргу испред споменика Стефану Немањи.

КОНЦЕРТ НА САВСКОМ ТРГУ: Поема у част Стефану Немањи и Лазару

инстаграм

Уметнички звучно-визуелни наступ ће оживети сећање на једног од најзначајних српских владара. Симфонијско извођење дела ће пратити и приказ живота Стефана Немање, великог задужбинара манастира Ђурђеви Ступови, Студенице, Хиландара.

Специфичност овог пројекта је укључивање младих, а посебно социјално угрожених и младих са посебним потребама  који немају често прилику да доживе велики симфонијски оркестар и звук инструменталне музике уживо. Укључивање младих са инвалидитетом у културне активности друштва и садржаје којима се негује култура и традиција српског народа, што је остварено у сарадњи са удружењем "Вера љубав нада".

Организатор овог догађаја Центар београдских фестивала ЦЕБЕФ, покровитељ је Министарство омладине и спорта, а подршку даје Град Београд.
 - Симфонијска поема "Лазарус" настоји да изрази васкрснуће и победу у најширем смислу - каже композитор Кузманчевић. - По епизоди из Новог завета, у којој је Исус васкрсао Лазара, феномен у медицини када пацијент необјашњиво оживљава назван је "Лазаров ефекат". Истовремено, у колективној свести српског народа кнез Лазар је један од темеља нашег идентитета. Храбром одлуком да предводи бој на Косову и жртвовањем живота за слободу и отаџбину уписао се у вечност, поставши симбол патриотизма и херојства.
Уједно, ова симфонијска поема тежи да изрази и снагу, пркос и победу над невољом која је у протекле две године задесила свет и угрозила наше животе. На Савском тргу, симфонијски оркестар ће подићи своја гудала и, предвођен Стефаном Немањом, који поносно држи уздигнут мач, кренути у коначну победу, инспирисан несаломивом вољом и победничким духом нашег народа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)