СУДБИНА КНЕЗА ЛАЗАРА: Међу осталим дилемама око смрти кнеза Лазара у Косовском боју остаје још једна

Никола Моравчевић

22. 06. 2021. у 17:24

ШТА се може са сигурношћу рећи о стварном току и исходу Косовске битке, на основу шачице необоривих чињеница које се сад једва назиру испод дебелих наслага каснијих народних легенди, хагиографских претеривања у култно усмереним списима и српских и отоманских хроничара, као и у романескним фабулисањима многих странаца који су тиме надокнађивали оскудно знање и о томе где је та битка вођена, а и ко су, осим турског султана Мурата, са обе зараћене стране били њени главни учесници?

Коментари (3)

GVuk

23.06.2021. 08:27

Da ste se potrudili i malo po turskim arhivama potražili , videli bi da ste izneli dosta netačnosti. Sami turci bolje opisuju tu bitku i čak su to u jednoj prilici izneli , čudeći se zašto naši istoričari i prevodioci sa osmanskog turskog ne dođu u njihove arhive. I dalje narodno rekla kazala. Koji su vaši izvori, svedočenje i sl.? Kao i sve i ovo radimo otprilike. Bolje i da ne pišemo o tome nego da se zamlaćujemo prepričavanjem mitova.

Vaki V

26.06.2021. 23:18

@GVuk - Ubedljivo najbolji i najveći pisac srpskih istorijskih romana.Činjenice, arhive godine istraživanja za svaki od njih.Trebalo bi ih uvrstiti u lektiru.Na žalost,srpsku istoriju pišu nesrbi i protiv ovakvih romana buniće se uvek nesrbi...