ОБЕЛЕЖЕНО 70 ГОДИНА ТРАЈАЊА ФРАНЦУСКОГ ИНСТИТУТА У СРБИЈИ: Партнерство у области културе традиционално снажно

Д. Б. М.

21. 06. 2021. у 17:35

У Кнез Михаиловој улици у Београду обележен је 70. рођендан Француског института у Србији. Испред зграде института присутнима су се обратили Мануел Буар, директор Француског института у Србији, Жан-Луј Фалкони, амбасадор Француске у Србији, и Маја Гојковић, потпредседница Владе и министар културе Србије.

ОБЕЛЕЖЕНО 70 ГОДИНА ТРАЈАЊА ФРАНЦУСКОГ ИНСТИТУТА У СРБИЈИ: Партнерство у области културе традиционално снажно

Анђела Петровски

- И данас је култура француски заштитни знак у Србији, а динамичност српске уметничке и културне сцене омогућава нам да непрекидно развијамо нашу одувек богату сарадњу. Задатак Француског института је да олакша сусрете и сарадњу. Култура, то је развој наставе француског језика, али и академска и научна сарадња, који су окосница његовог деловања - рекао је  Жан-Луј Фалкони, амбасадор Француске у Србији.

Амбасадор је најавио неколико догађаја који ће бити приређени поводом јубилеја, између осталих изложбу посвећену археолошким истраживањима на античком локалитету Царичин Град, долазак кореографкиње Маги Марен на Београдски фестивал игре, кроз француско- српски циркуски спектакл у оквиру фестивала "Циркобалкана", као и гостовањима два француска циркуска спектакла у оквиру БИТЕФ-а.

- Наше везе и партнерство у области културе и уметности су традиционално снажни - истакла је Маја Гојковић, потпредседница Владе и министарка културе. - Многобројни интелектуалци и уметници из Србије школовали су се и стварали у Француској. Од композитора Милоја Милојевића, сликарке Надежде Петровић, Саве Шумановића, Милана Коњовића, преко сликара париског круга Владимира Величковића, Љубе Поповића и других, све до савремених дана и Емира Кустурице, нашег чувеног режисера, композитора Горана Бреговића, виолинисте Немање Радуловића, и многих других који повезују наше две културе и доприносе њиховом сталном дијалогу.

Француски институт у Србији је саставни део светске мреже коју чини више од 100 Француских института и његова мисија је да путем културе, образовања, иновација и сазнања, изгради нове путеве између Француске и Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)