ПРЕМИЈЕРА ОПЕРЕ: "На уранку" у Малом позоришту "Душко Радовић"

М. Н. М.

18. 06. 2021. у 19:45

ПРЕМИЈЕРА опере Станислава Биничког "На уранку", настале у оквиру међународног пројекта "Opera: Past, Present, Perfect!" (Пројекти европске сарадње у 2020. години) биће уприличена у понедељак 21. јуна у 19 сати, на Светски дан музике, на сцени Малог позоришта "Душко Радовић".

ПРЕМИЈЕРА ОПЕРЕ: На уранку у Малом позоришту Душко Радовић

Жељко Јовановић

Пре премијере биће одржан концерт инструменталиста, полазника пројекта, који ће извести познате инструменталне нумере из опера.

Прва реприза опере "На уранку", биће одржана у петак 25. јуна у 20 часова.
Либрето ове опере потписује Бранислав Нушић, на сцену су је у оквиру овог међународног пројекта поставили редитељ - ментор Владан Ђурковић и млади редитељи Ана Јанковић, Исидора Куленовић, Наталија Станковић и Лука Мијат, а уз диригента - ментора Милана Недељковића ту су и млади диригенти Нина Фуштар и Вук Волков Поповић. Кореограф је Тамара Љесар која уз Ивану Косовац потписује и костим, клавирски сарадници Драгана Анђелић Буњац и Марко Богдановић, дизајнер Јован Тарбук.
Певају Анђела Симић, Анастасија Станковић, Мина Радивојевић, Мартина Кољеншић, Ана Босерт, Ана Гвозденовић, Сара Ристић, Исидора Богдановић, Биљана Јовановић, Исидора Стевановић, Мина Николић, Оливера Кривокућа, Ермин Ашћерић, Душан Дакић, Стефан Живановић, Младен Продан, Лука Јозић, Андрија Секулић, Андрија Секулић, Слободан Јапунџић.
Постављајући на позорницу ово значајно дело наше музичке баштине промовишемо домаће музичко сценско дело у европским оквирима, кажу организатори који после представа у Београду планирају неколико извођења у местима у Србији.
 О композитору je можда најлепше речи написао либретиста опере Бранислав Нушић:  "Иако мало по броју, оно што је Бинички дао-наше је. Он је од оних наших музичара и композитора који су ушли у душу наше народне песме, певају је и сами, воле је, уживају у њој. Биничкове песме одликују се народним колоритом. Све што је имао, све што је могао дати, Бинички је приложио културном развитку и напретку свог народа."

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)