ПРЕМИЈЕРА ПОЗОРИШТА "БОШКО БУХА": "Хајди" најзад на сцени

М. Н. М.

18. 06. 2021. у 19:44

ПРЕДСТАВА "Хајди", по тексту који је Милена Деполо написала по мотивима култног романа Јохане Шпири, доживеће овог викенда две премијере у позоришту "Бошко Буха" - у суботу у подне ону за децу, док ће у недељу у 20 часова бити уприличена и премијера за одрасле.

ПРЕМИЈЕРА ПОЗОРИШТА БОШКО БУХА: Хајди најзад на сцени

фејсбук Бошко Буха

Све представе "Бухе" и даље се играју на сцени театра "Вук", где ће у суботу 26. јуна у подне бити одиграна и прва реприза.

У режији Ђурђе Тешић, улоге тумаче Миа Јовановић, Милица Сужњевић, Урош Јовчић, Немања Оливерић, Јелена Тркуља, Боба Латиновић/ Катарина Гојковић и Бранислав Платиша. Сценограф је Исидора Спасић, костимограф Зора Мојсиловић, композитор Владимир Пејковић, док је за сценски покрет задужен Дамјан Кецојевић.
Многи људи ће, као одговор на питање која им је омиљена књига из детињства, одговорити да је то "Хајди" Јохане Шпири, написана давне 1881, за време француско-пруског рата да би забавила и утешила рањенике и избеглице у тим тешким временима. Чим се појавила, прича о Хајди је својом свежином и љупкошћу унела нешто ново у књижевност за децу - виталност, животни елан, инспирацију и осећај слободе у коме се свако дете врло радо препознаје. У данашњим временима, када нам је наша планета на најсуровији начин поручила да морамо да застанемо и погледамо се очи, када су материјалистички приступ животу и отуђеност од природе постали преовлађујући оквир у коме деца одрастају, ова прича је посебно актуелна и потребна младом гледаоцу. Постоји много филмских, позоришних, телевизијских, па чак и оперских адаптација овог романа, али ниједна у нашој земљи. Зато Позориште "Бошко Буха" жели да да свој допринос том низу, поготово с обзиром да је реч о великом класику за децу, па нема сумње да ова прича припада главној репертоарској линији Позоришта, и чак је врло необично да до сада није постављена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)