НАГРАДА ДРАГАНУ ЛАКИЋЕВИЋУ: Завршница 34. Јефимијиних дана у манастиру Љубостиња (ФОТО)

С. БАБОВИЋ

17. 06. 2021. у 23:45

ВЕЛИКА песничка награда “Јефимијин вез” уручена је вечерас песнику Драгану Лакићевићу у завршници 34. Јефимијиних дана у порти манастира Љубостиња код Трстеника.

НАГРАДА ДРАГАНУ ЛАКИЋЕВИЋУ: Завршница 34. Јефимијиних дана у манастиру Љубостиња (ФОТО)

Фото: Организатор

Репрезентативно признање припало је аутору књиге сонета “Жетелица и Шумановић”,која се, према мишљењу жирија истакла изузетно високим уметничким дометом, савршене језичко-поетске структуре.

Примајући признање, Лакићевић је истакао да се у косовском сазвежђу око круне кнеза Лазара сјаји велика духовност рода и језика, као и да су у том сјају две изузетне госпође Јелена и Милица-Јефимија и Евгенија, чије свеће горе већ седмо столеће у Љубостињи.

- Молитвену реторику Јефимијине “Похвале” учили смо напамет још као гимназијалци - рекао је у надахнутој и ерудитској беседи између осталог лауреат Драган Лакићевић, додајући да искреној реторици и узвишеном изразу попут Јефимијиног, теже сви српски песнци од Косова до данас. - Поезија тежи томе да златни сјај језика одаје свечаност стварања, да песма личи на вез, јер и песму воде рука и срце, а стих испуњавају племенити откуцаји. Јефимија је имала своје следебнике и у везу и у поезији. У следбенике у поезији, спадамо и ми, који славимо њен вез, бол и језик у свим вековима од њенога до данас.

Уручењем “Јефиминог веза” завршена је тродневна културно-духовна манифестација 34.“Јефимијини дани”, која се одвијала се у знаку два јубилеја - 50 година од оснивања и 30 година од обнављања културно-духовне манифестације у славу монахиње Јефимије. Током три дана, еминентни начници уествовали су у Округлом столу посвећеном теми владарки и племкиња средњевековне Србије, песничким скуповима и традиционалним песничким “приношењима”, који су вечерас окупили ауторе Благоја Баковића, Бранислава Матића, Бранислава Зубовића, Бојану Стојановић-Пантовић, Драгицу Стојановић, Драгана Јовановића-Данилова, Радомира Андрића, прошлогодишњег добитника “Јефиминног веза” - Матију Бећковића.

У завршници манифестације, наступио је и мајстор фруле Бора Дугић, хор професора Музичке школе “Корнелије Станковић” из Трстеника, док је чувену Јефимијину “Похвалу Светом кнезу Лазару” читала глумица Јелена Ступљанин. Управо једна од највећих песничких награда у Србији, “Јефимијин вез” лауреату, доноси копију “Похвале”, као што је то учињено и вечерас, по 34.-и пут у порти манастира Љубостиња.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)