АНДРИЋ КАО ОРИЈЕНТИР: Српски нобеловац тема петог "Београдског контрапункта" заказаног за 22. јун

A. P.

17. 06. 2021. у 06:33

"БЕОГРАДСКИ контрапункт", који ове године обележава мали јубилеј - пето издање - биће одржан у уторак, 22. јуна у 11 часова путем лајв стрима на фејсбук-страници и јутјуб-каналу Завода за проучавање културног развитка (ЗАПРОКУЛ), који је, уз Министарство културе организатор овог догађаја.

АНДРИЋ КАО ОРИЈЕНТИР: Српски нобеловац тема петог Београдског контрапункта заказаног за 22. јун

Фото: ВН

Међународна конференција која је у претходним издањима окупљала познате уметнике и мислиоце из различитих делова света (попут Петера Хандкеа, Ју Хуа, Захара Прилепина, Федерика Бегбедеа...) ове године имаће тему "Андрић: наслеђе - куда даље?" Пети "Контрапункт" отвориће тако серију догађаја којима се обележава 60. годишњица доделе Нобелове награде за књижевност Иви Андрићу, чија се дела и даље објављују широм света.

- Наш најпревођенији писац, чије дело повезује културе и народе, говори нам много о нама самима и помаже да се оријентишемо у свом времену. Зато мислимо да нам Андрић и његово дело нуде могућност да се баш њему обратимо са питањем "Куда даље?" о томе које су основе за превазилажење данашњих културних спорова - наводи се у саопштењу ЗАПРОКУЛ-а.

Поздравну реч упутиће министарка културе Маја Гојковић, а на петом "Београдском контрапункту" учествују гости из региона: Елизабета Шелева, позната књижевница и универзитетска професорка из Северне Македоније, Миро Вуксановић, српски писац и академик и председник УО Андрићеве задужбине, Ђорђе Матић, песник и есејиста из Хрватске, Зоран Милутиновић, међународно признати професор јужнословенских књижевности на Универзитетском колеџу Лондон. Специјални гост је професор др Дарко Танасковић, чувени оријенталиста и дипломата.

ГАЈШЕК

Модератор овогодишњег "Контрапункта" биће Александар Гајшек, новинар и аутор чувене емисије "Агапе".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)