НОВИ УНИВЕРЗУМ, СФРЈ 2022: Срђан Драгојевић припрема серију "Црвени", у жанру научне фантастике, по роману Марка Видојковића

Ј. БАЊАНИН

18. 06. 2021. у 11:47

ФИЛМСКИ режисер Срђан Драгојевић по први пут је пожелео да неко књижевно дело преточи у серију. На то га је навела бурлескна научно-фантастична прича о Југославији сажета у роману "Е баш вам хвала", из пера Марка Видојковића.

НОВИ УНИВЕРЗУМ, СФРЈ 2022: Срђан Драгојевић припрема серију Црвени, у жанру научне фантастике, по роману Марка Видојковића

Фото В. Данилов

Књига је објављена 2017. и била је бестселер, не само у Србији, него и у региону, а аутор је пре две године продао права продукцијској кући "Емоушн". Сценарио од 10 епизода, за серију радног назива "Црвени", ускоро би требало да буде екранизован.

- Нисам "човек телевизије" и ово је прво дело које сам заиста желео да радим у формату серије. Код нас је жанр научне фантастике још неоткривен, а ово је на трагу серија "Човек у високом дворцу", "Двојник" и "Фринџ", али са веома видним хумором, као када би браћа Коен радила "сајенс фикшн". Стварамо нов универзум, СФРЈ 2022. године, који је настао у једној димензији након што је тајна служба Југославије оборила авион са свим вођама република бивше земље, спречавајући избијање грађанског рата. У овом универзуму се отвара портал који га спаја са димензијом сличном овој нашој јер је реч, по теорији вероватноће, о најгорем и најбољем могућем свету, позитивно и негативно наелектрисаном, као протони и неутрони. Остаје да видимо који свет од ова два је најбољи, наш или свет СФРЈ - каже, за "ТВ новости", Срђан Драгојевић.

Аутор романа Марко Видојковић објашњава за наш лист шта га је подстакло да пише и по чему се разликују књига и серија.

- Хтео сам да суочим СФРЈ и југословенски социјализам са светом у коме данас живимо. Сетио сам се да би најбоље било да отерам социјалистичку Југославију у будућност и ставим је у паралелни универзум и да се та два универзума сукобљавају и сусрећу један са другим. У СФРЈ не само да се све наставило него се унапредило. Сви југословенски брендови су опстали и сви су супериорни. Електроника, технологија, војска, служба и све остало ради одлично. Земља је надомак тога да постане светска суперсила. Серија је писана по мотивима и у духу романа, али Срђан је направио другачије заплете и ликове. Све то сјајно изгледа тако да ћемо имати уметничко дело, које ће вероватно превазићи моје, јер серије су комерцијалније, а Срђан Драгојевић је геније и видећемо га и као сценаристу и као редитеља. Срђан је старији од мене 13 година и та разлика у годинама и сећању на Југославију је доста утицала на то да његов сценарио буде различит у односу на моју књигу, али опет савршен. Драгојевићева паралелна Југославија није толико измаштана као моја, која је баш претерано напредна. Његова је унапређена и супериорна, али ипак има неких мана и фалинки, које је увезао из оне старе Југославије. Веома ми је драго да га је баш моја књига инспирисала да напише серију од десет спектакуларних епизода.

Током писања Драгојевић је епизоде слао на читање Видојковићу и разрађивао предложак, који је кратак и језгровит.

- Прву верзију "Црвених" написао сам за два месеца непрекидног рада. Мени су "Црвени" леп наслов јер је у свету СФРЈ то погрдан назив за комунисте, али садржи и нека друга значења, која ће публика тек видети. Прва сезона само отвара свет у коме се радња догађа, а у глави већ имам шта се збива у још необичнијој другој сезони. Радња серије је смештена у Југославију 2022. године, која је јако успешна корпоративно-комунистичка земља. Грађани имају висок стандард, али читавим системом управља тајна служба попут "невидљивог часовничара". Имају чак свој интернет претраживач Yugle и уместо "Фејсбука" популарну апликацију "Нађидруг". Већина брандова је еволуирала, те сви возе "југо плус" са даљинским напајањем енергије из четири атомске централе. У време када се радња догађа, СССР и даље постоји и Горбачов управо умире у затвору због издаје земље, а први женски председник је Наина Јељцин, удовица Бориса Јељцина. Код нас је доживотни председник Анте Марковић, који пуни 98 година. По одлукама 22. Конгреса СКЈ из 1999. сваки грађанин СФРЈ има право на личну срећу, па су све могуће брачне заједнице дозвољене. Тако главни јунак Мирко Шипка живи у заједници са две жене, које га наговарају да усвоје дете из совјетске Бугарске јер тамо људи умиру од велике глади. Границе СФРЈ са Бугарском и Мађарском ојачане су високим жицама, због навале избеглица са Истока. То је само неколико од бројних веома консеквентно креираних аспеката ове димензије - каже Драгојевић.

Власник "Емоушна" Горан Стаменковић истиче за "ТВ новости" да му је Драгојевић скренуо пажњу на Видојковићев роман јер су причали о серији на тему "да је екс-Ју опстала" и д а га је зато откупио.

- Ово је један од најамбициознијих серијских подухвата у скорије време, јер се радња дешава у некој другачијој стварности која је у будућности, што захтева огромне припреме и велика финансијска средства. Има још доста посла, а ес-еф жанр се управо због компликованости снимања не ради на овим просторима. Серија ће, као што и тема говори, бити снимана на целој територији бивше СФРЈ. Гледаћемо да цела продукцијска и глумачка екипа буде као да је тим из СФРЈ. Вероватно ће емитери са целог екс-Ју простора бити копродуценти или можда страни стриминг сервис, али нећемо ићи у копродукције са другим кућама - истиче Стаменковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)