ОМАЖ ЧУВАРУ НАРОДНОГ БЛАГА: Елма Халиловић представила филм "Живот и рад Хусеина Дердемеза"

М. Н. М.

16. 06. 2021. у 15:27

ДОКУМЕНТАРНИ филм "Живот и рад Хусеина Дердемеза", ауторке др Елме Халиловић у уторак је премијерно приказан у фоајеу новопазарског Културног центра.

ОМАЖ ЧУВАРУ НАРОДНОГ БЛАГА: Елма Халиловић представила филм Живот и рад Хусеина Дердемеза

Фото: М.Н.М.

Филм који открива и значајне сегменте културе и традиције становника Сјеничко-пештерске висоравни, према речима ауторке, књижевне критичарке др Елме Халиловић, својеврсни је омаж човеку који је цео свој животни и радни век провео у сакупљању народних умотворина и усменог стваралаштва тог краја.

- Писана оставштина Хусеина Дердемеза је изузетно богата. Овим филмом сам желела да се јавност присети свега онога што је он дао култури, превасходно нашој, али генерално јужнословенској - наводи ауторка, која је грађу за филм сакупљала радећи на докторској дисертацији.

У сјеничком селу Баре, у ноћи 7. септембра 2011. године, три маскирана лица упала су у кућу Хусеина Дердемеза (71), опљачкали 1.800 евра, а њега и супругу Ему претукли, везали и отели им мобилне телефоне.

Хусеин је у ужичкој болници дошао свести, али је два дана након напада преминуо. Ни до данас полиција није расветлила овај трагични догађај.

Дердемез је деценијама био сарадник разних књижевних и културних часописа, а у науци је познат као сакупљач народних умотворина које је објединио у књизи "Са народног врела". Забележио је велики број народних лирских песама, изрека, пословица, загонетки, а оставио је и бројне етнолошке записе из родног краја. Објавио је и књигу стихова "Обуздане искре".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)