НЕИЗВЕСНА СУДБИНА ХЕРЦЕГНОВСКОГ ФИЛМСКОГ ФЕСТИВАЛА: Прошле године није одржан због пандемије, овог пута спорне су финансије

Д. Б. М.

15. 06. 2021. у 17:57

ЗА разлику од других филмских манифестација у региону, које су се трудиле да усред пандемије одрже какав-такав програм, Филмски фестивал Херцег Нови прошле године није одржан.

НЕИЗВЕСНА СУДБИНА ХЕРЦЕГНОВСКОГ ФИЛМСКОГ ФЕСТИВАЛА: Прошле године није одржан због пандемије, овог пута спорне су финансије

ФЦЦГ

Тако је, након више од три деценије, прекинут континуитет, а трачак наде за ову најзначајнију домаћу филмску манифестацију појавио се током априла, када је у оквиру пролећног издања организован заједнички онлајн програм Сарајево филм фестивала (БиХ), Загреб филм фестивала (Хрватска), Фестивала ауторског филма (Србија) и Филмског фестивала Херцег Нови (Црна Гора).

Директорка Херцег-феста Гордана Поробић-Крцуновић казала је за "Побједу" да реализација овогодишњег издања фестивала у највећој мери зависи од државног буџета, односно од тога колико ће средстава бити опредељено за културу.

- Када је у питању Филмски фестивал, 60 одсто финансија је раније покривало Министарство културе, тако да ми у великој мери зависимо од тога. Такође, претходном Савету је истекао мандат и чекамо да се именују нови чланови, као и нови уметнички директор - рекла је она.

На то што фестивал претходне године није одржан, црногорске филмаџије гледају на различите начине. Док једни сматрају да је пауза била разумљива, други мисле да једна прескочена година чини да вас многи забораве, ако нисте Кан или ИДФА.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)