ПОВРАТАК У ЖИВОТ: На овогодишњем фестивалу "Будва град театар" Стефан Миленковић, Влатко Стефановски, представa "Зелена чоја Монтенегра"

Д. Б. М.

15. 06. 2021. у 17:56

ФЕСТИВАЛ "Будва град театар" одржаће се од 10. јула до 20. августа, под слоганом "Повратак у живот". Током фестивалских дана биће приказано више од 45 програма драмске, литерарне, музичке и ликовне уметности. Програми ће бити изведени у Старом граду и амфитеатру манастира Стањевићи.

ПОВРАТАК У ЖИВОТ: На овогодишњем фестивалу Будва град театар Стефан Миленковић, Влатко Стефановски, представa Зелена чоја Монтенегра

Српско народно пожориште

Фестивал ће отворити представа "Крваве свадбе", копродукција Града театра Будва и Српског народног позоришта из Новог Сада, рађена по делу Федерика Гарсије Лорке, у режији Игора Вука Торбице. У гостујућем програму биће изведена позоришна остварења која су обележила позоришни живот региона у претходне две године. Представа "Зелена чоја Монтенегра", копродукција Града театра Будва, Београдског драмског позоришта и Градског позоришта из Подгорице, настала је на основу драматизације истоименог романа Мома Капора и Зука Џумхура коју је написао Стеван Копривица. Редитељ ове представе је Никита Миливојевић.

Публика ће бити у прилици да одгледа и "Селестину", копродукцију Града театра, Будва и Југословенског драмског позоришта, рађену по мотивима драме Фернанда де Рохаса, у адаптацији Маје Тодоровић и у режији Милана Нешковића. У амфитеатру манастира Стањевићи биће приказана представа "Козоцид", Градског позоришта из Подгорице, рађена по тексту и у режији Виде Огњеновић. За представу "Читач" Београдског драмског позоришта и агенције Бео Арт из Београда, драмску адаптацију истоименог романа Бернхарда Шлинка је урадио Федор Шили, а режирао је Борис Лијешевић.

Из Београдског драмског позоришта гостоваће и представа "Сумрак богова", по сценарију чувеног филма Лукина Висконтија из 1969. године, чију режију, адаптацију, сценографију и избор музике потписује Јагош Марковић. На репертоару ће бити и нова представа Југословенског драмског позоришта "Мој муж", настала према истоименом књижевном предлошку Румене Бужаровске, у режији Јоване Томић. Планирано је да, на затварању фестивала, буде изведена представа београдског Народног позоришта "Балкански шпијун", по тексту Душана Ковачевића, а у режији Тање Мандић Ригонат.

На Тргу песника биће обележена два значајна датума за историју књижевности - 200 година од рођења Фјодора Михаиловича Достојевског и Шарла Бодлера. Професор др Јасмина Ахметагић ће говорити о умећу приповедања и разумевању света и човјека у делима Достојевског, док ће о Бодлеровом "Цвећу зла" говорити проф. др Весна Елез. На Тргу песника биће представљено стваралаштво Енеса Халиловића, Игора Маројевића, Славице Перовић, Маше Колановић, Стефана Бошковића...

Одабир и реализација музичког програма су ове године условљени неизвесним епидемиолошким мерама, па ће на отвореном бити уприличена четири концерта, као и још четири у цркви Санта Мариа ин Пунта. На Тргу сликара испред Старог града, наступиће хор и оркестар Радио-телевизије Србије, под диригентском палицом маестра Бојана Суђића, а на сцени између цркава наступиће гитариста Влатко Стефановски. Прослављени виолиниста Стефан Миленковић ће са гудачким оркестром "Камерата" из Новог Сада извести чувени Орфов ораторијум "Кармина Бурана", у новом аранжману композиторке Ане Крстајић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)