ВОЛИМ ТЕ – РАЗЛИЧИТО: Даница Богојевић добитница овогодишње награде "Гордана Брајовић"

Драган Богутовић

15. 06. 2021. у 18:45

УГЛЕДНУ награду "Гордана Брајовић" за најбољу књигу за децу и младе добила је Даница Богојевић (1981) за роман "Загрли Месец", у издању "Лагуне".

ВОЛИМ ТЕ – РАЗЛИЧИТО: Даница Богојевић добитница овогодишње награде Гордана Брајовић

Фото: ВН

Ово признање биће јој уручено сутра у Алексинцу. Изузетно топла и мудра прича о породици, наговештајима првих љубави, али и неспоразумима у школи и ван ње, нашла је пут до читалаца и критичара.

Ауторка је студирала археологију, а као туризмолог ради у родном Ужицу. У књижевност је ушла пре пет година романом "Тајна Искре", историјском драмом са елементима фантастике, а "Загрли Месец" је њена прва књига за младе.

* Шта је био мотив да напишете један овакав роман?

- Сматрам да је стварати за децу веома тешко и пре свега одговорно. Искрено, дуго сам бежала од тога, све док једног дана у дневним новинама нисам прочитала ужасну вест: у неком малом граду, у једној основној школи, деца су малтретирала вршњака само због тога што има Даунов синдром. Та вест веома ме је потресла и дошла сам на идеју да напишем роман који ће им, на њима прихватљив начин, приближити особе са Дауновим синдромом. Верујем да деца често раде лоше ствари из чистог незнања. Она по природи нису зла и само морамо наћи начин да им објаснимо живот. Овај роман је мој покушај да их подстакнем да гледају свет из другог угла.

Фото: ВН

* Одрастање је осетљива тема, са којим сте се дилемама суочавали као писац?

- Морате пазити на сваку реч, бити јасни и концизни, држати им пажњу, научити да им саопштите велике ствари на забаван начин. Не смете их лагати, они то осећају. Тинејџери су посебно осетљива група. Моја јунакиња Луна се љути на одрасле због тога што не разговарају са децом о свему, јер је у годинама када схвата да свет није шарено и идеално место. Најчешће похвале које сам добила од младих читалаца односе се управо на то. Ако желимо да створимо неко лепше и толерантније друштво и ми одрасли морамо престати да жмуримо пред лошим стварима и почнемо отворено разговарати о њима.

Фото: ВН

* Изузетно је деликатна прича о Југу, дечаку са Дауновим синдромом.

-Роман прати живот девојчице Луне која има млађег брата и у настојању да му објасни нелагодне ствари, она измишља бајке којима му приближава свет. Идеја је била да у причи постоје само мале назнаке да је он необичан дечак и да га се она због нечега стиди пред својим вршњацима, иако га неизмерно воли. Озбиљна тема захтевала је припрему, упознала сам се са проблемима инклузије у образовању. Оно што ме је највише изненадило током разговора са људима који раде на тим пројектима је то што нису деца та која имају одбојност према читавој идеји, већ одрасли. И углавном су се жалили да их је страх, јер осећају да нису довољно припремљени ни обучени за такво нешто. Не волим термин деца с посебним потребама. Сматрам да је мој јунак, Југ, сасвим обичан дечак пун љубави према свима. И волела бих да сви научимо од њега како се воле и разумеју људи који нас окружују. Уосталом, он има један хромозом више од нас и то га већ декларише као правог правцатог Суперхероја.

"ИЗАЗОВ" УЗ ПЕНЗИОНЕРЕ И ФРИДУ КАЛО

*У припреми је нови роман Данице Богојевић - "Изазов".

- То је забавна и поучна прича о одрастању у времену модерних технологија. Изазови на друштвеним мрежама су веома популарни. Нажалост, сведоци смо да су неретко и опасни. Моји јунаци ће на један необичан начин научити шта је заправо једини и прави изазов у животу. У томе ће им помоћи пензионери из комшилука, и веровали или не, Фрида Кало лично, главом и брковима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (1)

ДРАМА У АВИОНУ: Исус ми је рекао да отворим врата! Прогурала се поред особља и почела да вуче браву (ВИДЕО)