УЗ ШАМПАЊАЦ - "ПОЛЕЋУ" У МЕСТУ: Владимир Алексић, редитељ "Путовања изван средишта земље" које ће бити изведено у авиону

Вукица СТРУГАР

14. 06. 2021. у 11:09

ПОЗОРИШНА публика овогодишњег Белефа имаће јединствен уметнички догађај - премијеру у авиону.

УЗ ШАМПАЊАЦ - ПОЛЕЋУ У МЕСТУ: Владимир Алексић, редитељ Путовања изван средишта земље које ће бити изведено у авиону

Фото А. Славинец

Али, то је крајња "дестинација": представа "Путовање у средиште земље" креће симболично са базена "25. мај", наставља аутобусом и некадашњим путем "Братство и јединство",а онда стиже до Сурчина и Аеродрома "Никола Тесла". Ово необично остварење (у режији и продукцији Владимира Алексића) траје око два и по сата, а најављено је као представа која се бави померањем, измештањем, напуштањем тренутних ситуација и одласком на нека друга места, уз питање да ли нас на њима чекају нове утопије...

Алексић се до сада опробао у многим несвакидашњим пројектима, успешно се "носио" с позоришним изазовима у класичном и алтернативном театру, играо у филмовима и серијама, са Београдском филхармонијом и Тамаром Крцуновић реализoвао пројекат "Театар у Филхармонији - Писма композитора", водио емисију "Ја имам таленат". Радознао и спреман на изазове, одмах по завршетку Академије у Новом Саду придружио се италијанском алтернативном позоришту "Мотус" и с њима урадио пројекат Rooms, проглашен за најбољи те године у Италији... А тренутно игра једну од главних улога у великој италијанској серији.

- Често путујем и, иначе, сам фасциниран авионима. Из њихове визуре све изгледа мало. Градови, реке,па и проблеми. Током пандемије хтели смо да искочимо из сопствене коже и маштали о путовањима. Сви смо сањали један бољи, племенитији свет, али је реалност била тешка. Није било сигурног места на планети - истиче Владимир Алексић.

Зато је, како каже, пожелео да направи једно позоришно путовање, којем ће публику ставити у позицију путника, не би ли се тако (и физички и ментално) померила са своје тачке.

- Јер, кад дођете у театар ви седнете у једну тачку (седиште) и гледате представу. Хтели смо да гледаоце намерно испомерамо. По педесет путника (гледалаца) биће смештено у три аутобуса, колико их укупно, отприлике, стаје у авион.

Водичи, односно глумци, на том путу ће им причати како се градио Нови Београд, са фокусом на радним акцијама и ауто-путу "Братство и јединство", па шта се све на њему дешавало кроз новију историју...

- Онда стижемо до аеродрома и тих нових правила путовања, с упитником да ли смо вакцинисани, јесмо ли у последњих 14 дана били у некој од ризичних земаља или у "сумњивом" контакту. Новим правилима се још више задире у приватност грађана, а на основу њихових одговора направиће се и распоред путника. На крају, гледаоци улазе у прави авион где ће их дочекати посада (глумци) и послужити шампањцем, а онда ћемо заједно кренути на једно ментално путовање. Свако ће замислити своју утопијску слику света, где би желео да отпутује и у каквој реалности да живи...

Текстове су написали Олга Димитријевић, Димитрије Коканов и Маја Тодоровић, а глумци су Јована Гавриловић, Јелена Илић, Александра Јанковић, Тамара Крцуновић и Анђелика Симић. Представа ће уз подршку "Ер Србије" и "Ласте" имати три извођења заредом, 28, 29. и 30. јуна.

УКРШТАЊЕ УМЕТНОСТИ

ВЕОМА ме занима укрштање разних уметности, некад неспојивих, као што је био "Лепа Брена проџект". Неки су говорили, "па тој је скандал, лепа Брена у позоришту", али нису разумели на који начин се бавимо Лепом Бреном: кроз њених 40 година каријере много тога се преломило, од југословенства и социјализма до "суперкапитализма". Јер, хтели смо да испричамо причу о свима нама - прича саговорник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)