ЋИЛИМИ ЛЕТЕ КРОЗ ЦЕЛУ ЗЕМЉУ: Фотографска изложба Станка Костића о традиционалној народној уметности

М. А. К.

14. 06. 2021. у 10:24

ДЕЦЕНИЈАМА већ уметнички фотограф Станко Костић бави се народном културом и традицијом, црквеном уметношћу, мотивима свог родног краја - долине реке Млаве, Хомоља, а његова поставка "Ћилим - пут нити", након што је представљена у Галерији науке и технике САНУ, почела је да обилази Србију.

ЋИЛИМИ ЛЕТЕ КРОЗ ЦЕЛУ ЗЕМЉУ: Фотографска изложба Станка Костића о традиционалној народној уметности

Из Завичајног музеја у Петровцу на Млави / Фото Промо

Поставка посвећена рукотворини која се у нашем језику зове и шареница, поњава, покривач, прекривач, после Стапара, где је гостовала уз покровитељство Града Сомбора, стигла је у Петровац на Млави, где ју је, крајем прошле седмице, угостио тамошњи Завичајни музеј. Чини је више од 60 фотографија великог формата, на којима је аутор показао богато културно наслеђе ћилимарства, од најранијих дана, на целој територији Србије. И то читав процес стварања: од неговања оваца, преко обраде вуне, до ткања. На изложби су се, уз већ познате пиротске, стапарске, сјеничко-пештерске ћилиме, у јавности први пут нашле рукотворене са хришћанским мотивима из долине Млаве и са Хомоља.

Интересовање за ткање и ћилиме, које ће наша земља предложити и Унеску за листу нематеријалне културне баштине, Костић је развио још од детињства, када је од баке и мајке слушао о осуђеницама или суђајама, натприродним бићима налик вилама, које су плеле и прекидале конце - нити живота:

- Опчињен тим скаскама, нисам ни слутио да својим слушањем и чуђењем суделујем у чаролији настајања уметности, ту, преда мном, њиховом маштом и вештином њихових руку - објашњава аутор.

У завичајном музеју Петровац на Млави, домаћин изложбе била је директорка Жаклина Перић, а о Костићевом стваралаштву говорио је Душан Миловановић, историчар уметности из Београда, који је и отворио поставку, која ће трајати до 1. јула. Ако епидемиолошки услови буду дозвољавали, постоји позив да "Ћилим - пут нити", гостује на традиционалном, 60. Сабору трубача у Гучи. За следећу годину планирана је поставка у огранку САНУ у Нишу, као и гостовања у Републици Српској, као и ван граница Србије.

ЛЕГАТ У ПЕТРОВЦУ НА МЛАВИ

РОЂЕН у Пожаревцу, Костић се школовао у Петровцу на Млави, па не чуди да је тамошњем Завичајном музеју већ завештао легат, који чува 51 рад овог уметника и стално се допуњава, новим књигама, каталозима и ауторовим текстова. Иначе, Станко Костић, који је и дипломирани инфоматичар, до сада је имао 60 самосталних изложби у земљи и иностранству, а учествовао је и на више од 100 групних поставки. Објавио је и 30 тематских календара, као и многобројне репортаже у књигама, монографијама и часописима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)