СТАЛИ НА ПУТ НЕМАРУ: Представљена дела из колекције "Југоекспорта" купљена на аукцији

М. А. К.

12. 06. 2021. у 09:12

НА презентацији 36 слика, од укупно 148 уметничких дела која је Музеј града Београда купио за 33 милиона динара на недавној аукцији колекције из стечаја "Југоекспорта", у петак у Сали под сводовима конака кнегиње Љубице, могли су јасно да се виде трагови вишегодишњег немара, што је сигурно аргумент више о неопходности спречавања да се ова збирка распарча и спасе као целина за будућа поколења.

СТАЛИ НА ПУТ НЕМАРУ: Представљена дела из колекције Југоекспорта купљена на аукцији

Карл, Весић, Медаковићева и Радуловићева / Фото М. Анђела

Дела Петра Лубарде, Недељка Гвозденовића, Мила Милуновића, Милана Коњовића, Александра Дерока, Пеђе Милосављевића, Стојана Аралице, Боже Продановића, Лазара Возаревића, Миће Поповића, Зоре Петровић, Катарине Зарић и других угледних стваралаца, била су изложена влаги, осцилацијама у температури, а нека су чак и физички оштећена, па ће бити потребно време да им се врати стари сјај, објаснила је Јелена Медаковић, директор Музеја града.

- Слике су чуване на недопустив начин - тврди Медаковићева. - Трудићемо да се такве околности у којима се чувају ремек-дела никада не понове. Не постоји изговор за стање у којима су пронађена. Чак је један Возаревићев цртеж поцепан. Оштећена је и слика Пеђе Милосављевића.

Према њеним речима, нека од дела која је својевремено купио "Југоекспорт" нису ни стигла до аукције, а претпоставља се да их је најмање 14 "испарило". Како је почетна цена збирке на аукцији била 10,4 милиона динара, заменик градоначелника Горан Весић, који је у петак обишао изложбу, констатовао је да је циљ целе акције, која је спречена интервенцијом државе, "био да се за смешне паре купе вредне слике како би се после препродавале".

Открио је и да је министарка културе и информисања Маја Гојковић из Агенције за лиценцирање стечајних управника добила списак свих слика које се налазе у стечајном поступку.

- Тај списак артефаката ће бити прослеђен музејима чији ће професионалци имати прилику да процене шта је од тога национално благо - истакао је Весић. - Иначе, предложили смо да се у закон стави члан који регулише то да држава може да потражује културна добра која су се нашла у стечајној маси предузећа.

Један део слика које ће у Конаку моћи да се бесплатно погледају од 15. до 20. јуна, ући ће у сталну поставку Музеја града Београда, када буде отворена зграда у Ресавској улици, чије реновирање почиње ове године, односно све што је откупљено биће прикључено легату "Југоекспорта" од 47 изузетно вредних ликовних дела, која се од 1973. чувају у овој културној институцији.

ОТКУП СЛИКА, ДОГОДИНЕ - СКУЛПТУРА

ГРАДСКЕ власти, после дуже паузе, одвојиле су ове године 100.000 евра за куповину уметничких слика, а следеће године, буџет ће бити намењен куповини скулптура.

- Желимо да на тај начин оживимо праксу у којој држава, за мањи новац, на почетку каријере неких уметника, купује дела која ће временом добити статус националног блага - рекао је Весић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)