ЕКСКЛУЗИВНО Џош Гејтс: Приче из мрака о легендама и мистеријама

БОЈАНА ЈОВАНОВИЋ

13. 06. 2021. у 10:19

АРХЕОЛОГ, ронилац са боцом још од 10. године, фотограф, страствени пустолов и истраживач, све ово је Американац Џош Гејтс. Познато ТВ лице и продуцент, активан на телевизији још од 2007, овај 43-годишњи неуморни радозналац, ожењен Српкињом Хали Гњатовић, живот је посветио истраживању легенди и мистерија, а мало-мало па је на трагу фасцинантног открића, попут трагова Јетија на Хималајима.

ЕКСКЛУЗИВНО Џош Гејтс: Приче из мрака о легендама и мистеријама

Џош Гејтс / ФОТО Дискавери/ IMDb

Како истражује најнеобичније ствари које вам могу пасти на памет, попут НЛО острва или појаве духова погинулих у Америчком грађанском рату, са својом екипом, Џесиком Чобот и Филом Торесом, можемо видети у ријалити емисији "Експедиција икс" на програму Дискаверија.

У ексклузивном интервјуу за "ТВ новости", овај вансеријски "риђобради" открива нам много тога о својим открићима.

* У чему се највише разликује друга сезона серијала у односу на прву?

- Цела премиса "Експедиције икс" везана је за наша два истраживача, Фила Тореса и Џесику Чобот, који истражују необичнију страну непознатог, како ми волимо да кажемо. Проучавају приче везане за криптозоолошке увиде, непознате летеће објекте и паранормалне активности. У овој сезони они ће доћи до невероватних прича широм САД. Биће у потрази за извештајима о Бигфуту, у Пацифичком северозападу, духовима који су се појавили у напуштеном каналу у Охају, створењу налик вукодлаку на Средњем западу... Реч је о заиста сензационалним причама, а оно што овај шоу чини толико фасцинантним јесте то што Џесика и Фил срећу људе који заиста верују у те ствари и видели су нешто што их је престравило. Питање је шта је то што су они видели. Да ли су видели нешто заиста необјашњиво или постоји алтернативно објашњење за то што су можда угледали?

* У шта сте веровали као дете и чега сте се плашили?

- Веровао сам у духове и чудовишта, као и већина деце. Плашио сам се мрака. Никада нисам желео нигде да идем сам по мраку. Мислим да смо се сви ми на неки начин изградили као личности током страха од мрака у детињству. Имам двоје мале деце и има ту нечега у вези са остајањем у мраку, не можете да видите ваше окружење, не знате баш тачно где се налазите и све то доводи до великог страха у нама. Верујем да је реч о генетском страху, то је механизам преживљавања који се јавља када смо у тами, а указује нам на то да смо можда у опасности. Велики део "Експедиције икс" одвија се у мраку, истражују се приче које се најчешће догађају ноћу, на сабласним и застрашујућим местима. Велико питање које се односи на све приче је да ли људи заиста виде нешто, или је у питању само њихова машта.

Џесика Чобот и Фил Торес / ФОТО Дискавери/ IMDb

* Уплашите ли се и дан-данас неког открића?

- Понекад да, док на путовањима радимо опасне ствари. Провео сам много времена висећи са стена, истражујући мрачне пећине, летећи у непоузданим летелицама. Много пута био сам преплављен страхом. Некада смо ишли у несигурне тунеле и гробнице у којима су живеле змије или друге животиње. Дефинитивно ми се јави здрав осећај за опрез када идем на неко од таквих места. Међутим, то је најпре зато што сам се налазио "ван мреже", у дивљини или опасној ситуацији.

* Колико земаља сте обишли до сада, а колико још планирате да обиђете?

- Био сам у 108 земаља, што чак и мени звучи запањујуће, а баш ме је срамота да признам да Србија није међу њима. Никада нисам био у вашој земљи, што је огроман пропуст. Обележио сам велики део мапе у том делу света, који би да обиђем и заиста се надам да ћу стићи у Србију.

* На које место бисте волели да се вратите и због чега?

- Нека од места бих поново волео да посетим због саме земље, а нека због прича које сам истраживао тамо. Ако причамо само о местима, волео бих поново да одем у Југоисточну Азију, Камбоџу, Вијетнам, Тајланд. Једноставно ми се допада тај део света, њихова храна, култура, људи. Постоји нешто у том делу света што заиста одзвања у мени. Волим и Италију, али ко је не воли? Шкотску и Исланд. Понекад ми се допадају хладна места, али ако гледамо из перспективе прича, много је оних места на која бих се вратио. Волео бих да сам провео више времена у Египту, толико невероватне археологије има тамо. Такође, заиста сам фасциниран цивилизацијом Маја у Централној Америци, волео бих да сам провео више времена у Гватемали и Мексику, истражујући их. Што више путујем, желим још више да путујем, не смањује ми се жеља.

* Како изгледа један ваш обичан дан?

- Тешко питање. Много времена проводим на путу, па сам најчешће у државама САД. Обично путујем око 200 дана годишње, што није био случај 2020, због вируса корона. Дакле, већином моји дани почињу тако што се пробудим у хотелској соби па идем да снимам "Експедицију у непознато" или "Експедицију икс". Много путујем и много радим, али не жалим се. Привилегија је могућност толиког путовања. Мој уобичајени распоред везан је за покрет, много времена проводим на аеродромима, тако да ако желите да налетите на мене, идите на аеродром, највећа шанса је да ћете ме тамо срести.

* Који сте најоригиналнији коментар на вашу емисију чули?

- Видите, Фил и Џес истражују неке заиста дивље приче, које би могле бити и оправдане. Многе од њих резултат су фолклора и сујеверја, или само погрешног идентификовања ствари. Али, невероватно је колико људи заиста верује у оно што истражујемо. Узмимо за пример НЛО, не знам да ли верујем у то, али Фил и Џес су истражили неке стварно изузетне извештаје особа које тврде да су виделе НЛО. С временом схватите колико људи заиста верује у то. А људи нас преплављују коментарима и мејловима у којима говоре о сопственим виђењима, уверењима, искуствима. Исто је и са паранормалним, свако кога сретнем има причу о духовима или познаје некога ко је има. Сваки пут ме запањи када схватим колико људи посеже за тим заиста мучним причама о сусретима које су имали, убеђују ме да су видели духа, што је поприлично невероватна ствар, ако боље размислите. Зато не може бити реч само о једном коментару, постоји читава заједница људи који верују да су имали искуства са ванземљацима или натприродним појавама.

* Да ли верујете у натприродне феномене?

- То је велико питање. Волео бих да верујем, али још чекам конкретан доказ тога. Доживео сам све врсте искустава на наводно уклетим местима широм света. Верујем да смо сви барем једном доживели да дођемо на неко место на ком осећамо неку врсту енергије коју оно има. Да ли то значи да је реч о духовима? Не знам, мислим да ја, као и већина људи, не знам са сигурношћу у шта верујем. Свакако, једна од ствари која ми се допада код "Експедиције икс" је што тим покушава да пронађе одговоре на нека од тих питања.

ДА ОДЕМ У НИШ, ГДЕ ЈЕ РОЂЕН ВЕЛИКИ КОНСТАНТИН

* ДА ли вам је супруга сугерисала нешто занимљиво што би требало да откријете у Србији?

- Толико тога бих хтео да истражим у Србији, не морам то да вам говорим, то је невероватна земља. Много је историје и археологије оставило трага у Србији, верујем да бих могао да проведем један читав месец у Београду, потпуно сам, толико је фасцинантна историја тог града, а волео бих да одем и до недавно откривеног седишта римске легије у Источној Србији, као и у Лепенски вир, а чуо сам и за Ртањ. Ту су и све оне резбарије на стенама, па стене од песка, исклесане отприлике пре 8.000 година. Толико је и прелепих националних паркова у вашој земљи које би волео да обиђем. Па да одем у Ниш, где је рођен великан Константин. Заправо, у Србији има толико тога што бих волео да видим.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)