ШПИЈУНИ, БОМБЕ И ПОЛИТИЧКА УБИСТВА: Редитељ и сценариста Питер Данкан о серији "Операција Биво" (Епик драма)

Н. Д.

12. 06. 2021. у 07:00

ЛЕТО на Епик драми дочекаћемо ТВ путовањем у врелу Аустралију. Од 17. јуна на овом кабловском каналу, четвртком у 21.00, очекује нас прошлогодишња мини-серија "Операција Биво".

ШПИЈУНИ, БОМБЕ И ПОЛИТИЧКА УБИСТВА: Редитељ и сценариста Питер Данкан о серији Операција Биво (Епик драма)

Бојана Новаковић / Фото Вијасат

Осим тога што ће љубитељи политичких драма инспирисаних Хладним ратом имати прилику да барем путем малих екрана отпутују у далеку 1956. годину, до аустралијске војне базе Маралинги, где је након Другог светског рата тестирано нуклеарно наоружање, гледаоци у Србији имаће разлог више да испрате свих шест епизода.

Наиме, у серији једну од главних улога игра и наша, а светска глумица Бојана Новаковић, са којом се публика у Србији дружила и у крими серији "Инстинкт" на каналу Фокс крајм. Занимљиво је и то да је "Операција Биво", редитеља и сценаристе Питера Данкана, заснована на низу истинитих догађаја.

- Идеја за ову серију родила се захваљујући мојој мами - поручује у разговору за "ТВ новости" редитељ "Операције Биво", додајући да је током свог детињства живео у музеју "Хладног рата". - Она је расла у то доба, па ми је била најбољи извор за упознавање ере која је заувек поделила свет. Осим тога била је велики љубитељ шпијунских трилера. Чини ми се да је нашу приватну библиотеку прочитала барем четири пута. На крају, када је по ко зна који пут у руке узела неки од милион Флемингових романа, решио сам да га прочитам и ја. И страницу по страницу обузела ме је иста страст. Када је са мном контактирала продукција која је од мене тражила текст за неки роман ове тематике, одмах ми се понуда учинила занимљивом. Шпијуни, бомбе, завере на највишем нивоу, политичка убиства. Све то смештено у прашњавој аустралијској пустари, уз примесе психолошке драме која прогони војнике сигурне једино у то да никоме не могу да верују - закључује редитељ и сценариста узбудљиве постратне драме.

Мото серије гласи: "На крају, издаја је једино што сасвим сигурно можеш да очекујеш", и управо у тој реченици садржана је целокупна атмосфера којом је током готово пола века до последњег атома био испуњен ваздух који је делио Исток и Запад.

"Операција Биво", према Данкановим речима, савршен је ТВ коктел вечите параноје и слепе послушности који се дуго сервирао милионима људи широм света. Он на пробу издржљивости ставља основе људскости. Они који га преживе, сматра он, не постају бољи, већ само имуни на замке живота, док су сви остали само жртве овог опаког напитка.

Већ прва епизода гледаоца уводи у само средиште драме, јер почиње у тренутку када се мајор Лео Кармајкл (Јуен Лесли) буди уз вест да је проститутка Кармен (Луси Роули), за коју је организовао превоз авионом до кампа Маралинга, нестала и да више нико не може да је нађе. Издавши наредбе другим проституткама, Моли (Бојана Новаковић), Ивон (Луси Велик) и Лидији (Кристина Санкира), да остану у његовим одајама под надзором, Лео упућује војнике Хилија (Бенедикт Вол) и Марфија (Александар Бертренд) да крену у пустињу у потрагу за Кармен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)