О ДУБИНАМА ПЕТ ОКЕАНА: Нови серијал на каналу Дискавери

М. Ј.

05. 06. 2021. у 11:37

ОНО што нас је све одувек привлачило су дубине океана, и свет тишине богат животом који често остаје мистерија. Сваке недеље, од 6. јуна, у пет епизода, на каналу Дискавери, од 20.00, емитоваће се мини-серија која ће нас повести на путовање до најдубљих тачака пет светских океана.

О ДУБИНАМА ПЕТ ОКЕАНА: Нови серијал на каналу Дискавери

Фото Дискавери

Експедиција "Пет дубина" шаље подморницу са посадом даље и дубље од било које експедиције у историји. Њоме управља инвеститор и истраживач Виктор Весково, а подморница има за циљ да први пут у потпуности мапира морско дно. Експедиција је заронила испод површине светских океана на места која никада раније није видело људско око. Револуционарна научна мисија обухвата водена пространства од дубина Порториканске бразде у Атлантском океану и Јаванске бразде у Индијском океану до Малоанског рова у Арктичком океану.

Подморница се спустила на дно Тихог океана, до најдубље тачке на планети Земљи - Маријанског рова и тако достигла максималну дубину од 10.928 метара, што је чак 16 метара више у односу на било које зарањање са људском посадом до сада. Претходни рекордер је био Џејмс Камерун, а прва која се икада спустила у Маријански ров, у "Изазовну дубину", како се назива најдубљи део рова, била је посада америчке морнарице 1960. године.

Програм експедиције "Пет дубина", чији је вођа био Роб Мекалум, био је веома динамичан и узбудљив. Прво зарањање у оквиру експедиције резултирало је и најдубљим роњењем у историји, а остварио га је пилот Виктор Весково. Он се у дубинама задржао чак четири сата, што је и најдужи временски период који је човек икада провео на дну океана. Свако следеће роњење било је ништа мање инспиративно - од спасавања заглављене посаде на невероватним дубинама, до геолошких и биолошких истраживања и снимања целог подухвата. A током експедиције откривене су најмање три нове врсте морских животиња, што представља изузетан допринос науци.

Фото Дискавери

- Неописиво смо сви узбуђени због онога што смо урадили - рекао је Весково. - Ова подморница заједно са веома талентованим тимом, унапредила је морску технологију. Досегли смо најдубље, најсуровије подручје океана. Осећамо се као да смо управо отворили моћна врата. Од сада смо у могућности да откријемо и посетимо било које место у океану.

Весково је постао први човек у историји који је освојио Монт Еверест и најдубљу тачку морског дна, али и оба земљина пола. Овај невероватни авантуриста попео се и на највише врхове на сваком континенту, а сада се може похвалити и са четири освојена океанска дна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)