РОМАНИ У НАСТАЈАЊУ: Владимир Кецмановић на Косанчићевом венцу читао одломке из рукописа

М. Мирковић

29. 05. 2021. у 09:43

ПОПУЛАРНИ наш писац и све популарнији сценариста, Владимир Кецмановић, био је гост Вечери на Косанчићу, циклуса "Писац у библиотеци", обновљеног у години када се обележава осам деценија од уништења зграде Народне библиотеке Србије у освит Другог светског рата.

РОМАНИ У НАСТАЈАЊУ: Владимир Кецмановић на Косанчићевом венцу читао одломке из рукописа

Фото Н. Скендерија

Писац Владимир Пиштало, в. д. управника НБС, који је и иницирао обнављање овог циклуса са циљем повратка писаца, књижевности и читалаца на Косанчићев венац, те упознавања публике са делима у настајању наших најзначајнијих уметника, поздравио је присутне и најавио свог колегу и госта Кецмановића - и то као човека који је у себи задржао детињу знатижељу, а истовремено је способан да зрело и мудро промишља најзначајнија збивања.

Храброст у књижевности

МОЖЕ се у књижевности бити храбар на много начина, може писац бити храбар на стилском и на садржинском плану, али то није могуће, или не би ваљало, раздвајати - јер ако сте храбри у уношењу нових идеја а нисте кадри да их на прави начин стилски формулишете, то не значи много јер резултат није добро дело - објаснио је Кецмановић.

Кецмановић је публици, први пут јавно, прочитао одломке из чак три своја романа у настајању - најпре из првог љубавног романа који је икада написао, а чија се радња одвија у Тајланду. Други је роман о Јосипу Брозу Титу, који пише већ дуже време са прекидима, и који ће вероватно носити наслов "ЈБТ" по иницијалима маршала о коме, иако је он неспорно једна од најинтригантнијих личности наше историје - није написан нити један роман.

Фото Н. Скендерија

- Постоје теме које се сматрају достојним високе књижевности и оне које се сматрају тривијалним, љубавна прича свакако излази из спектра канонских тема те не очекујем да ће је критика превише благонаклоно дочекати - рекао је писац, додајући да то није случај са романом о Титу, нити са трећим романом, из којих је прочитао изводе и који дотиче неке неуралгичне тачке које нас се свих тичу:

- Овај роман ће врло брзо бити завршен, мотив Фортинбраса чије ће се име вероватно наћи у наслову појавио се пред сам крај, кад је писање већ ушло у завршницу.

Писац је са Миленом Ђорђијевић разговарао и о току своје каријере која је могла бити и сликарска, о драмском сукобу, списатељској храбрости на којој увек инсистира...

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)