НЕМЕРЉИВ ДОПРИНОС КУЛТУРИ: Комеморативни скуп у дворани САНУ поводом одласка академика, филолога и лингвисте Ивана Клајна

М. Мирковић

26. 05. 2021. у 07:47

О ЛИЧНОСТИ и делу чувеног, недавно преминулог aкадемика Ивана Клајна, изузетног филолога и лингвисте кога ће генерације памтити по незаборавним "лекцијама" и саветима те ненадмашним језичким приручницима, јуче су са великим поштовањем и љубављу говориле његове колеге и пријатељи, окупљени на комеморативном скупу у свечаној дворани Српске академије наука и уметности.

НЕМЕРЉИВ ДОПРИНОС КУЛТУРИ: Комеморативни скуп у дворани САНУ поводом одласка академика, филолога и лингвисте Ивана Клајна

Фото М. Анђела

Врхунског стручњака за језик, непоновљивог професора, аутора нашироко познатих колумни, уредника, преводиоца, члана САНУ и председника Одбора за стандардизацију српског језика, сетили су се бројни интелектуалци присутни у публици, слушајући дирљиве беседе Клајнових колега: академика Злате Бојовић и Предрага Пипера, те професора италијанског Јулијане Вучо.

Фото М. Анђела

Говорило се о задивљујућој количини знања и ванредној свестраности Ивана Клајна, о немерљивом његовом доприносу српској култури и (науци о) језику, које је тешко сагледати и готово два месеца по одласку овог великог зналца. На његовом Филолошком факултету, који га је овенчао Повељом захвалности за допринос италијанистичким и лингвистичким студијама, Клајна ће памтити по инспиративном педагошком таленту, ауторитету којим је одисао упркос својој ненаметљивости, тихом гласу, брзим и тачним одговорима, лако памтљивим примерима и детаљним анализама и сугестијама. Миран и тих, стрпљив и повучен, Клајн је храбро "скакао" тек у одбрану својих колега италијаниста, свестан свог значаја и моћи свог ауторитета. Управо је захваљујући том свом, из огромног знања произишлом ауторитету, он успевао да својим тихим присуством испуни сваку просторију у коју би ступио - праћен, пуним поштовања, речима: "Стигао је професор".

Злата Бојовић, Фото М. Анђела

Једна од његових некадашњих студенткиња, Јулијана Вучо, подсетила нас је на каријеру Ивана Клајна који је својим преданим радом и залагањем стицао све већа признања у разним областима.

Најзначајније признање за рад у области италијанистике је пријем у славну фирентинску Академију дела Круска - најстарију језичку академију на свету основану крајем 16. века с циљем да негује "чист" италијански језик и једну од најугледнијих италијанских и светских лингвистичких институција, навела је Вучо и подсетила:

Матија Бећковић, Фото М. Анђела

- Уследиле су, у другој половини деведесетих, награде "Нолита" и Министарства спољних послова Италије за Италијанско-српски речник, а 2004. и Орден Италијанске звезде солидарности (Ordine della Stella della Solidariet italiana) који му је доделио председник Републике Италије Карло Азеља Ћампи...

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СРПСКИ СОКО ПОЛЕТЕО ВИСОКО: Тријумфални наступ Ансамбла Коло у Националном театру у Будимпешти (ФОТО)