ВРХУНСКИ МУВАТОР ЈОСАРИЈАН: Адаптација чувеног романа "Квака 22" од 15. јуна на РТС 2

Ј. БАЊАНИН

15. 06. 2024. у 15:12

ЧУВЕНА филмска звезда Џорџ Клуни није само један од главних глумаца, већ и корежисер и продуцент серије "Квака 22", коју од 15. јуна пратимо викендом, у 22.00, на РТС 2.

ВРХУНСКИ МУВАТОР ЈОСАРИЈАН: Адаптација чувеног романа Квака 22 од 15. јуна на РТС 2

Фото РТС

Мини-серија од шест епизода је адаптација истоименог класичног сатиричног романа Џозефа Хелера из 1961. Од тада је термин "квака 22" почео да живи властитим животом у енглеском језику и означава када све опције у некој ситуацији воде до истог излуђујућег исхода. Шта год да урадите, не можете да победите.

Серија је прича о врхунском муватору, Јосаријану (Кристофер Абот),америчком пилоту бомбардера из Другог светског рата који се нашао у првобитној Кваки 22. Служећи у Италији, у сталном страху да ће бити оборен, желео је да буде проглашен лудим како би могао да буде послат кући. Бесан је због чињенице да хиљаде људи које никада није упознао покушавају да га убију. Међутим, његов прави проблем није непријатељ, већ његова војска која стално повећава број мисија које мора да обави пре него што заврши службу. Ипак, ако Јосаријан покуша да избегне неки војни задатак, прекршиће Кваку 22, урнебесно и сурово бирократско правило које одређује да је брига за властиту сигурност пред стварним и непосредним опасностима процес рационалног ума. Човек се може сматрати лудим ако и даље својевољно учествује у опасним борбеним мисијама, али је захтев за повлачење са дужности доказ здраве памети, па га самим тим онемогућава да буде ослобођен дужности.

Клунију је првобитно била намењена улога пуковника Катхарта, али га је дочарао Кајл Чендлер.

- Катхарт је већи од живота, екстремно је склон претеривању у свему што можете да замислите, а надлежан је за пилотске мисије током Другог светског рата. Он је луд и одважан. Толико је као лик компликован да сам морао да пронађем људске стране. И на неки начин сам се заљубио у њега, ма колико желите да га мрзите. То је био изазов. Ако не изградите такву основу и направите реалну особу, све се распадне - истиче Чендлер.

Филмска адаптација "Кваке 22", из 1970. у режији Мајка Николса доживела је подељену реакцију публике и критичара. Многи су сматрали да би излажење на крај са таквим гигантом књижевности у само два сата био готово нeмогућ задатак. Серија је у великој мери добро прошла код критичара, а публика јој је на цењеном сајту IMDb дала високу оцену 7,7.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

РУСИЈА ЈЕ БЕСНА: Дроном убијен Иван Шаљнев