ЉУДИ МЕ ПРЕПОЗНАЈУ КАО ЗОРАНА: Небојша Миловановић о успеху "Тајни винове лозе", породици, улогама Бранислава Тапушковића и Коче Поповића...

Ј. БАЊАНИН

14. 06. 2024. у 07:00

ДО статуса познатог и цењеног глумца Небојша Миловановић стигао је корачајући већ три деценије путем којим се теже иде. Без скандала и потребе да до улога или публике долази никако другачије осим талентом, радом, харизмом, али и унутрашњим миром којим плени као уметник, пријатељ, супруг и четвороструки отац.

ЉУДИ МЕ ПРЕПОЗНАЈУ КАО ЗОРАНА: Небојша Миловановић о успеху Тајни винове лозе, породици, улогама Бранислава Тапушковића и Коче Поповића...

Фото Драган Миловановић

По дипломирању на ФДУ пре четврт века, постао је члан Југословенског драмског позоришта, те снимио култне филмове као што су "Лајање на звезде", "Буре барута", "Бело одело"... Стигле су и различите улоге у серијама међу којима су "Војна академија", "Чизмаши", "Корени", "Преживети Београд", "12 речи", "Камионџије д.о.о.", "Црна свадба" "Позив". После емитовања романтичне драме "Тајне винове лозе", која му је донела велику популарност, тренутно снима трећу сезону серије "Бранилац", у којој је већ тумачио ликове са "друге стране закона". Док чека емитовање биографске драме "Нобеловац", бави се договорима за нова снимања, уклапањем термина, позориштем, а највише породицом.

- Поред свих свакодневних обавеза које сви имамо и растрзаности које нам је наметнуло време у коме живимо, важно је да препознамо тренутак у коме је потребно да застанемо и кажемо "Морам имати времена за себе и своје најближе" и да поређамо ствари по правим приоритетима. Људи су много растрзани, велика су искушења, велики је стрес, сви су на хиљаду страна, непрестано су у неким обавезама, пословима и пре свега су затрпани информацијама. Ако у свему томе заборавите шта је ту радост, онда је време да кажете "Чекај, ипак морамо пронаћи радост", а то је питање тренутка. Ево, јутрос када сам пошао на овај догађај, ухватио сам себе у неколико баш срећних момената јер сам схватио колико је то јединствен трен са мојом породицом. И схватио сам да сам једва чекао да чујем њихов доживљај тога где су били синоћ и да ми кажу шта су радили, а ја сам био у дечјем позоришту на премијери и када сам био тамо већ сам пожелео да их водим на ту дечју представу. Ми и када нисмо заједно трудимо се да будемо повезани. Поента је да мале животне радости не гледамо као мале него да их ценимо и схватимо да су велике - каже за "ТВ новости" Небојша Миловановић.

* У серију "Бранилац" се враћате у лику новог адвоката, Бранислава Тапушковића. Каква су ваша искуства после познанства с неким кога треба да донесете пред гледаоце?

- Господин Бранислав Тапушковић је значајно име адвокатуре и уопште знаменита личност. Иначе сам кум његовом братанцу Вуку Тапушковићу, супругу моје колегинице Наташе, тако да имамо и ту везу. Велико ми је задовољство, али с друге стране постоји и одговорност. Нису у питању само гледаоци и однос према послу, већ то кога глумите, а у том његовом случају је сублимирано велико искуство. Као глумац морам да донесем у једној епизоди године и године бављења адвокатским послом, образовања и познавања права, и суштинско разумевање људске природе. Само ово што сам побројао, а то је већ доста ствари, даје вам могућност да много истражујете, ако се бавите тиме на озбиљнији начин.

Фото Драган Миловановић

Са адвокатом Браниславом Тапушковићем на сету серије "Бранилац"

* Који случај Бранислава Тапушковића ће у серији бити обрађен?

- Интересантно је што је господин Тапушковић у шпици "Браниоца", а та серија је на срећу доживела и трећу сезону, па се само чекало да се и неки његов велики случај уврсти. Узет је чувени случај Вучка Манојловића, који је 18 година чекао да буде погубљен, али на крају тадашњи председник Томислав Николић га је помиловао указом. То је један од Тапушковићевих најпознатијих и најдужих случајева. Притом, у овој серији све реченице су транскрипт и тачно су пренете онако како их је изговарао Тапушковић на суђењима. Оне говоре о његовој интелектуалној, професионалној и ораторској способности и вештини. То је много значајно зато што видите да је то велики адвокат, да су то људи који су имали и наступе, али су били озбиљно мотивисани нечим што је дубоко познавање права.

* И до сада сте учествовали, а да ли сте и гледали ову серију?

- Како да не. Гледао сам серију зато што сам и играо у прве две сезоне и то људе који су били оптужени, клијенте адвокада, дакле са "друге стране закона". Били су то тешки случајеви и злочини, али све то ме је наравно интересовало. Гледао сам и друге епизоде и ова серија се заиста изборила за наставак. Није помпезна, а захваљујући ентузијазму и озбиљној посвећености продукције и глумаца доживела је и трећу сезону. Уз друге пројекте у којима на моје задовољство и срећу учествујем, а који имају велику гледаност и популарност, и ова серија је међу њима, људи су је заволели, баш је истичу као нешто што је другачије и везали су се за све те јунаке. То су улоге које могу да истакнем, а нема их много за које могу да кажем "то ће остати урезано до краја и иза овога могу да станем 100 посто".

Фото Up & Up

"Бранилац"

* У прве две сезоне сте играли, као што кажете, људе с оне стране закона. О којим случајевима је била реч?

- У првој сезони то је био први случај Томе Филе, а реч је о човеку који је због међе у селу убио своје комшије, читаву породицу. Желео је да буде стрељан, јер то је такав човек, ригидан, а све је било на његовој страни и суд је пресудио да има право и на крају је погубљен. Међутим, то је нешто што људи врло добро препознају код нас, што је уткано, нажалост, у биће овог народа. Када уђе нека зла крв, то просто иде тако да људи малтене изазову нешто у човеку да се деси страшан злочин. Други случај је сличан, десио се у Херцеговини, а и то је био човек који је био у неким својим ставовима тврд за време комунизма. Био је радник у фабрици који је желео да исправља неке своје правде, који је схватио тај систем на неки свој начин, па је чак и директора у фабрици убио.

* Тихомир Станић игра Тому Филу, а с Тиком сте сарађивали у његовој серији "Нобеловац" у којој играте Кочу Поповића.

- Једва чекам да и то видим. Ово је серија о Иви Андрићу, али ту су и људи који су били у власти у време шездесетих и добијања Нобелове награде. У овој серији конкретно драго ми је да је Тика врло добро направио поделу, јер познаје наравно своје колеге, и да је створио нешто што је њему било интересантно. Тика Станић ми је наменио лепу улогу, а Коча Поповић је био интересантна историјска личност. Био је, између осталог, шеф дипломатије, Титов блиски сарадник, а увек је интересантно што је био песник надреалиста и што је имао нетипичну каријеру, јер потиче из буржоаске породице. Знао је шта у ствари значи за нашу дипломатију и нашу земљу Нобелова награда и како ће то утицати на односе у земљи и на међународне односе. У серији има сцена када код Тита дођу Добрица Ћосић, Родољуб Чолаковић и Коча Поповић да му саопште да би било добро да се направи пријем за Иву Андрића јер је добио Нобелову награду, а знају да Тито у тим моментима можда и није био благонаклон према томе јер је можда и он очекивао такво признање. И када би сви да оду, Тито каже "Остани Кочо, да ти и ја размотримо ове ствари". Дакле, он је заиста био његов близак сарадник, а то је заслужио својом личношћу, образовањем, интелектом и дипломатским способностима.

Фото Met Ro Productions

Са Анитом Манчић у "Тајнама винове лозе"

* Све су то приче из прошлости, а савремена је серија "Тајне винове лозе" у којој сте забележили значајну улогу која вам је донела популарност.

- То је серија велике гледаности и тако је било од прве сезоне. Ова трећа је, и то није само моје мишљење него мишљење широке публике које слушам, најквалитетнија по много чему, пре свега и по сценарију. Током 110 епизода људи су се везали за све те ликове и доживљавају их као своје. Иако гледаоци знају да сам ја Небојша, сад је ту и Зоран кога они доживљавају као свог. Не само што га препознају визуелно него су се везали за његову муку, за његове проблеме, за његову топлину коју смо донели, за његову судбину једноставно.

* Ваш Зоран је један од ликова који је доживео можда највише промена од одласка у манастир, борбе са алкохолизмом, до срећног краја када сазнаје да ће поново постати отац после много година.

- Да, свашта се ту издешавало. У другој сезони је бранио своју жену када се десио злочин, а сада је имао љубавно искушење са снајом и био на граници забрањене љубави. Све то ми је било лепо и велико телевизијско искуство јер није једнодимензионално и некако је животно. Оно што је мени, као глумцу, најзанимљивије је што и у тој врсти телевизијског формата имате прилику да се бавите нечим што је психолошка студија лика. И на моју велику срећу то је препознато као добро и људи су то стварно приметили. Телевизија доноси популарност и гледаност, али ово је улога која је имала и нешто више. Снимљено је оно што Зоран носи као своју муку, искушење, нешто с чим се бори и то је мени драгоцено.

* Осим што сте уметник и глумац, посвећени сте породици, отац сте четворо деце, па имате много обавеза, али и радости у приватном животу.

- Негде сам прочитао како је Душко Радовић рекао да сви питају људе који имају више деце да ли се брину како ће нахранити, васпитати, сачувати и извести на прави пут сву децу. Онда је он рекао да ти родитељи на питање "Како успевате све то" кажу "Успевамо баш тако што се не бринемо". То сам сад парафразирао јер банално је рећи да не бринемо. Али, једноставно учинимо све што је у нашој моћи и оно што је до нас, остало је нешто што је мимо нас и што није наше. То је неки мој став о свему томе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ИНЦИДЕНТ НА НЕБУ ИЗНАД ХРВАТСКЕ: Дигнути МиГ-ови, огласило се министарство одбране

ИНЦИДЕНТ НА НЕБУ ИЗНАД ХРВАТСКЕ: Дигнути МиГ-ови, огласило се министарство одбране

ПРЕ три дана авион Пипер ПА-24 регистарских ознака УР-ОТФ ушао је у хрватски ваздушни простор 21. јула у 10.51 часова (координисано светско време) на висини од 2.134 метра и после неколико покушаја није успостављена двосмерна радио веза са њим.

24. 07. 2024. у 22:05

ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ИЗ АМЕРИКЕ: Избиће велики рат, сукоб је неизбежан - биће укључени САД и Русија?

ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ИЗ АМЕРИКЕ: Избиће велики рат, сукоб је неизбежан - биће укључени САД и Русија?

НА БЛИСКОМ истоку ће избити велики рат између Израела, Хезболаха и Ирана, који би могао да укључи чак и Русију, рекао је главни уредник Форбса Стив Форбс.

24. 07. 2024. у 07:00

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

ЕГЗОТИЧНА ПОНУДА НА АФРИЧКОМ МЕДИТЕРАНУ: Ово не смете пропустити - цене никад ниже!