МУШКАРЦИ СЕ "ПОТРОШЕ", ПРИЈАТЕЉСТВА ОСТАЈУ: На снимању друге сезоне популарне драме "Азбука нашег живота", у режији Јелене Бајић Јочић

ЈЕЛЕНА БАЊАНИН

04. 02. 2023. у 18:00

КРАЈЕВИ се потроше, почеци увек трају. Почетак - ето шта је на крају." Чувени Душко Радовић у овим стиховима покушао је да деци одгонетне шта је на крају свих крајева. И он, и други писци, па и ми сами, покушавамо да испунимо смислом оно што је између почетка и краја живота.

МУШКАРЦИ СЕ ПОТРОШЕ, ПРИЈАТЕЉСТВА ОСТАЈУ: На снимању друге сезоне популарне драме Азбука нашег живота, у режији Јелене Бајић Јочић

Фото: Драган Миловановић/ Contrast studios

Другачију перспективу на то шта бисмо могли, дали су нам јунаци књига, потом филмова, али и серија. Она која је у савременом добу оставила неизбрисив траг свакако је "Секс и град". Четри главне јунакиње, Кери, Саманта, Шарлот и Миранда, поручиле су нам да и када се мушкарци "потроше", пријатељство увек траје. Сличну поруку шаље нам и домаћа популарна драма "Азбука нашег живота", ауторке и редитељке Јелене Бајић Јочић.

Првих десет епизода серије, рађених по мотивима романа "Мушка азбука" и "Азбука мог живота" Мирјане Бобић Мојсиловић, показале су нам шта све може да задеси породицу и брачне партнере онда када љубав заувек престане. После много година брака, главна јунакиња Весна (Александра Јанковић) суочила се са, како је сама рекла, издајом, а главни јунак Урош (Јадран Малкович) пронашао је нову љубав са много млађом Аном (Исидора Симијоновић).

Фото: Драган Миловановић/ Contrast studios

Главни глумац Јадран Малкович, за "ТВ новости" каже да је у првој сезони било трагичних и великих тема:

 - Били смо сведоци распада Весниног и Урошевог брака. Међутим, сада, са ове дистанце тек можемо да поредимо тежину изазова. Не могу да откривам много, али ће улози за Уроша у наставку бити много већи.

Јелена Бајић Јочић: У другој сезони се примарно бавимо причама из реалног живота о којима се не говори много. Весна улази у веома занимљив однос са човеком који је уплиће у мрежу психичког злостављања

Када се животна бура усковитлала, Весни су сигурна лука биле пријатељице Сунчица (Анђелка Прпић) и Лидија (Анастасиа Мандић). Да ће тако бити и убудуће уверила се екипа "ТВ новости" која је завирила на снимање друге сезоне "Азбуке нашег живота". Три добре пријатељице среле су се, по ко зна који пут, на отменом сплаву који је послужио само као кулиса за важније - чашицу разговора.

 - Весна је остала верна својим пријатељицама и оне су, поред деце, њен главни мотор за веру у живот. Наравно да су Весни деца циљ, разлог, подршка, повод и све, али део су породице. Ово је њен ћеф и животни избор. Пријатељице у Ирану, Њујорку, на Кавказу или овде имају исту повезницу, једна другој су психијатри и психолози. Буде ту и сукоба, али се не одвајају једна од друге. Саме за себе су живот у целом. Можда су ведре и веселе, али свака има проблеме. Весна се разводи, иза Лидије је пропала љубавна веза са ожењеним човеком, а Сунчица свој проблем затрпава, како бих рекла, конзумирањем младих мушкараца. Сви се нечим затрпавамо. Весна бежи у читање, гледање филмова и самоћу, Лидија на посао, а Сунчица у дискотеке. Зато се сви могу препознати - објашњава за "ТВ новости" Александра Јанковић.

Фото: Драган Миловановић/ Contrast studios

Главна глумица додаје да друга сезона "вуче" неколико планова и да нису само Урош и Весна у фокусу.

 - Појављује се Урошева нова жена, Лидија, са оним што се око ње догађа, па Урошев отац... Имамо букет разних ситуација и прича. Весна као жена у зрелим годинама, које и сама имам, доживљава нешто са чиме ће се многе жене идентификовати, а и већ јесу. "Азбука" је направила нераскидиву везу са женама у средњим годинама, које су у оваквим ситуацијама. Ако их и нису доживеле, неко поред њих јесте. Никоме то није непознато. И све занима шта се догађа даље. У Веснином животу појављује се мушкарац, а пријатељице је подржавају да уђе у нову емотивну причу. Претходно, она покушава преко друштвених мрежа да се споји са неким. Међутим, није та врста особе. Због тих њених покушаја састанака у епизодама се, као специјални гости, појављују Александар Срећковић Кубура, Славиша Чуровић и Милан Калинић. То је много забавно и супер је што Весна има заврзламе, духовитости и комичне ситуације наспрам којих је њена основна драмска линија - додаје Јанковићева.

Александра Јанковић: Весна је остала верна својим пријатељицама и оне су, поред деце, њен главни мотор за веру у живот. Пријатељице у Ирану, Њујорку, на Кавказу или овде имају исту повезницу, једна другој су психијатри и психолози

Анастасиа Мандић за наш лист истиче да се ова сезона "Азбуке" разликује по томе што су још више нијансирани ликови и њихове судбине.

 - Стекли смо могућност да се играмо са тим што иначе и живимо. Сви се преиспитујемо о важним питањима, на пример, да ли је добро да останемо сами или да ли је добро да радимо неки посао, те тако и овде. Лидијина линија приче се развила, па ми је задатак леп, одговоран и већи. Она је докторка и на пословном пољу је очекују изазови. Успева да то што се осећа усамљено као жена надокнади на послу и да се то претвори у креацију, а не у комплекс што је сама. Занимљиво ми је што се овде неке добре вредности, као и оне које смо можда заборавили, поново извлаче као нешто што треба живети и ка чему треба тежити. Могли смо да наслутимо какве су те жене, какве су пријатељице, какви су радници, колико су социјалне или емпатичне или алтруисти, а сада имамо могућност да то и видимо. "Секс и град" нам није био задат као тема нити смо ка томе тежили и мислим да је то добро. Ово су жене које су одавде, ту су расле и имају овдашње карактеристике. Људи су препознали то што једна другу подржавају и ту су једна за другу, што генерално и треба да буду пријатељства, а овде се гаји и чува тај тренутак кад стварно залегнете за пријатеља - каже нам Ања Мандић.

Фото: Драган Миловановић/ Contrast studios

Ауторка и редитељка Јелена Бајић Јочић каже да нових једанаест епизода, које настају у сарадњи продукцијских кућа Contrast Studios и "Телеком Србија", излазе из оквира књига Мирјане Бобић Мојсиловић. Њен роман "Твој анђео чувар" остао је инспирација за сегмент приче у сценарију друге сезоне, који потписују Милица Јевтић и Дејан Прћић.

СВЕТСКИ ПОЗНАТИ ЛИК ЗА АМЕРИЧКУ ГЛУМИЦУ

АНА Александер, америчка глумица српског порекла, коју смо гледали у серији "Пси лају, ветар носи", једно је од појачања друге сезоне.

- Још од тада смо Јелена и ја често причале о могућностима поновног заједничког рада. Када ме је контактирала да ми каже да има веома интересанту и забавну улогу у другој сезони "Азбуке", наравно да сам била веома заинтересована. Чим су ми послали прву сезону, како бих добила идеју о тону и садржају серије, назвала сам је и питала кога бих одиграла. Јелена ми је објаснила њену визију Емине и било ми је врло лако да одлучим и прихватим њихову понуду. Јелена је лик Емине креирала инспирисана врло доминатном личношћу, светски познатом. Такав лик још нисам одиграла у Америци.

 - Прва сезона била је базирана на предивним Мирјаниним књигама које су донекле условљавале и ритам. Причали смо камерну причу о двоје људи и једној породици, која је била обојена емоцијама и сећањима. У овој сезони прича је много узбудљивија и сложенија, имамо више акције, а мање се бавимо унутрашњим стањима. Мада, има и тога, али као последица нових ситуација, искушења и изазова у које стављамо јунаке. И даље се бавимо истом причом, а то су савремени човек и друштво, и све њихове предности и мане. Идеја је да испричамо и причу о томе да човек онда када материјално има све што може да пожели нема оно основно, а то је срећа. Док можда неки људи, који немају материјално, имају много више среће. То су иронија и цинизам којима је обојена ова серија. У другој сезони се примарно бавимо одређеним причама из реалног живота о којима се не говори много. Весна улази у веома занимљив однос са човеком који је уплиће у мрежу психичког злостављања - открива за "ТВ новости" редитељка.

Фото: Драган Миловановић/ Contrast studios

До краја снимања екипу очекује још напорних дана и масовније сцене, потом улази у добро познат Веснин стан, а снимање ће завршити кадровима снегом прекривене планине. Добро уиграној глумачкој екипи, коју чине Миона Марковић, Ђорђе Мишина, Небојша Миловановић, Јована Стипић, Недељко Бајић и многи други, придружиће се Радивоје Раша Буквић, Јелена Мур, Владан Дујовић... Премијера друге сезоне "Азбуке нашег живота" планирана је за јесен ове године на Суперстар ТВ.

 Јадран Малкович: Били смо сведоци распада Весниног и Урошевог брака. Међутим, сада, са ове дистанце тек можемо да поредимо тежину изазова. Улози за Уроша у наставку биће много већи 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

МОЈЕ ТЕЛО ПОШАЉИТЕ У ЧАЧАК, СРЦЕ ОСТАВИТЕ У ЉУБЉАНИ: Бора емотиван пред концерт у родном граду