ПУТ ОКО СВЕТА ЗА 50 МИНУТА: Серијал "Фантастична планета", аутора Владимира Банића, од 7. фебруара, на РТС 1

Ј. БАЊАНИН

04. 02. 2023. у 15:00

НОВИ документарни серијал "Фантастична планета", аутора Владимира Банића, у коме ћемо упознати читаву земаљску куглу и проширити видике, биће премијерно емитован од 7. фебруара, уторком, у 22.00, на Првом програму РТС.

ПУТ ОКО СВЕТА ЗА 50 МИНУТА: Серијал Фантастична планета, аутора Владимира Банића, од 7. фебруара, на РТС 1

Фото: И. Маринковић/Приватна архива

Велики пројекат Радио-телевизије Србије и продукције "Соул филмс" је - по броју дана снимања, сатима лета, пређеним километрима, као и по броју земаља у којима је сниман - један од најзахтевнијих икада направљених на нашим ТВ мрежама. У свакој од 20 епизода аутор нас води на пут око света за 50 минута кроз теме које су заједничке за целу планету, а опет специфичне за сваку културу, објашњавајући их из угла сваке земље понаособ. Прва епизода бави се смртном казном, а у емисији учествују и људи који су на њу осуђени.

- "Фантастична планета" покушава да направи пресек данашњице у свету кроз теме које смо одабрали као интересантне, а међу њима су и неке монументалне као што су казна, грех, старост, смрт, криминал, похлепа... Свака епизода, осим прве која је рађена у две земље, снимљена је у три државе на различитим крајевима света и даје примере како и зашто је нешто другачије - објашњава за "ТВ новости" Владимир Банић.

Фото: Д. Бањац

Тако ће аутор о људској потреби за храном причати кроз исказе оних који су на једном делу планете погођени несташицом, а на другом претераном производњом хране, снимајући у Данској, Тајланду и Либану. Разне нације се различито односе и према дому, што ћемо видети кроз призму САД, где влада епидемија бескућништва, Израела, у коме постоје комуне зване кибуц, и Немачке, у којој се "сквотује". Пораст броја светског становништва у последњих пола века, са четири на осам милијарди, променио је планету, што ће бити видљиво кроз примере Бангкока, Дубровника и Дубаија. Да неки делови земаљске кугле нису баш гостољубиви, потврдиће епизода снимљена на леденом северу Норвешке, у пустињи Јордана и лагуни Венеције која тоне.

Фото И. Маринковић/Приватна архива

 - Од народа који живи у чамцима између Мијанмара и Тајланда, до Масаи заједница испод Килиманџара. Од убица, до свештеника и зен мастера. Од најбогатијих до најсиромашнијих на овој нашој фантастичној планети, свако је имао причу за нас. Сви људи на свету имају мање-више исти задатак: да прегурају дан, недељу, месец и да обезбеде добар живот за породицу. Ипак, трудили смо се да "ловимо" њихове специфичности. На пример, зашто се прикључују мафији у Италији, а зашто бандама у Бразилу? Или зашто је нешто прихваљиво у Јапану, као, на пример, оженити се лутком, апсолутно "но-но" у многим другим земљама - истиче Банић.

Екипа серијала је забележила и ванвременску лепоту планете Земље најмодернијим камерама и снимцима из ваздуха. Поред узбудљивог садржаја и пробраних, занимљивих саговорника, имаћемо прилику да у свакој епизоди стигнемо са краја на крај света.

 - Хтео сам да направим емисију коју ће да гледа цела породица и којом ће наш човек моћи да пропутује свет, научи нешто, стекне ново искуство и примере које ће можда да искористи у свом дворишту, околини, фирми или породици. Желео сам да емисија буде документ времена, информативна, образовна, путописна и забавна, да никога не вређа, да свакоме прилази са пруженом руком и позитивном енергијом - каже саговорник "ТВ новости".

Владимира Банића аудиторијум познаје као "репортера без граница". На почетку пандемије био је први српски новинар у Јапану, а потом је из Француске, Италије, Турске, Грчке и Израела, у року од неколико дана, извештавао о жариштима коронавируса. Пратили смо и његове репортаже о сукобима у Нагорно Карабаху, Гази, Сирији... То му је 2021. године донело награду за новинарску храброст "Милан Пантић", коју су му доделиле "Вечерње новости", УНС, НУНС, "Нови пут" из Јагодине и породица Пантић.

На "Фантастичној планети" радио је и велики број домаћих и страних професионалаца. Сниматељи Марко Ковачевић, Борислав Ристовић, Михајло Тодоровић, Марко Бајжељ, Дамјан Бањац, Јоханес Шаутсен, Карлос Леандро Рамос, Поуп Кариуки и Лоренс Кимани. За монтажу су били задужени Давор Босанкић, Драган Красић, Милица Јелача Спасић, Стеван Спасић и Марко Џамбић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

24 године након историјског окршаја на Еуру 2000. године у Белгији и Холандији, Србија и Словенија се од 15 часова састају у 2. колу групе Ц Европског првенства. Словенија је тада шокирала СР Југославију и повела са 3:0, али су Плави успели да остваре један од најлуђих повратака у историји Европских првенстава изједначивши резултат на 3:3 за само 6 минута.

20. 06. 2024. у 10:00

Коментари (0)

ДОВЕЛИ АРЕНУ У ЗАГРЕБУ ДО УСИЈАЊА: Саша Матић и Милица Павловић запевали заједно - певач прекинуо одмор да би гостовао на концерту (ВИДЕО)