ПУТ ОКО СВЕТА ЗА 50 МИНУТА: Серијал "Фантастична планета", аутора Владимира Банића, од 7. фебруара, на РТС 1

Ј. БАЊАНИН

04. 02. 2023. у 15:00

НОВИ документарни серијал "Фантастична планета", аутора Владимира Банића, у коме ћемо упознати читаву земаљску куглу и проширити видике, биће премијерно емитован од 7. фебруара, уторком, у 22.00, на Првом програму РТС.

ПУТ ОКО СВЕТА ЗА 50 МИНУТА: Серијал Фантастична планета, аутора Владимира Банића, од 7. фебруара, на РТС 1

Фото: И. Маринковић/Приватна архива

Велики пројекат Радио-телевизије Србије и продукције "Соул филмс" је - по броју дана снимања, сатима лета, пређеним километрима, као и по броју земаља у којима је сниман - један од најзахтевнијих икада направљених на нашим ТВ мрежама. У свакој од 20 епизода аутор нас води на пут око света за 50 минута кроз теме које су заједничке за целу планету, а опет специфичне за сваку културу, објашњавајући их из угла сваке земље понаособ. Прва епизода бави се смртном казном, а у емисији учествују и људи који су на њу осуђени.

- "Фантастична планета" покушава да направи пресек данашњице у свету кроз теме које смо одабрали као интересантне, а међу њима су и неке монументалне као што су казна, грех, старост, смрт, криминал, похлепа... Свака епизода, осим прве која је рађена у две земље, снимљена је у три државе на различитим крајевима света и даје примере како и зашто је нешто другачије - објашњава за "ТВ новости" Владимир Банић.

Фото: Д. Бањац

Тако ће аутор о људској потреби за храном причати кроз исказе оних који су на једном делу планете погођени несташицом, а на другом претераном производњом хране, снимајући у Данској, Тајланду и Либану. Разне нације се различито односе и према дому, што ћемо видети кроз призму САД, где влада епидемија бескућништва, Израела, у коме постоје комуне зване кибуц, и Немачке, у којој се "сквотује". Пораст броја светског становништва у последњих пола века, са четири на осам милијарди, променио је планету, што ће бити видљиво кроз примере Бангкока, Дубровника и Дубаија. Да неки делови земаљске кугле нису баш гостољубиви, потврдиће епизода снимљена на леденом северу Норвешке, у пустињи Јордана и лагуни Венеције која тоне.

Фото И. Маринковић/Приватна архива

 - Од народа који живи у чамцима између Мијанмара и Тајланда, до Масаи заједница испод Килиманџара. Од убица, до свештеника и зен мастера. Од најбогатијих до најсиромашнијих на овој нашој фантастичној планети, свако је имао причу за нас. Сви људи на свету имају мање-више исти задатак: да прегурају дан, недељу, месец и да обезбеде добар живот за породицу. Ипак, трудили смо се да "ловимо" њихове специфичности. На пример, зашто се прикључују мафији у Италији, а зашто бандама у Бразилу? Или зашто је нешто прихваљиво у Јапану, као, на пример, оженити се лутком, апсолутно "но-но" у многим другим земљама - истиче Банић.

Екипа серијала је забележила и ванвременску лепоту планете Земље најмодернијим камерама и снимцима из ваздуха. Поред узбудљивог садржаја и пробраних, занимљивих саговорника, имаћемо прилику да у свакој епизоди стигнемо са краја на крај света.

 - Хтео сам да направим емисију коју ће да гледа цела породица и којом ће наш човек моћи да пропутује свет, научи нешто, стекне ново искуство и примере које ће можда да искористи у свом дворишту, околини, фирми или породици. Желео сам да емисија буде документ времена, информативна, образовна, путописна и забавна, да никога не вређа, да свакоме прилази са пруженом руком и позитивном енергијом - каже саговорник "ТВ новости".

Владимира Банића аудиторијум познаје као "репортера без граница". На почетку пандемије био је први српски новинар у Јапану, а потом је из Француске, Италије, Турске, Грчке и Израела, у року од неколико дана, извештавао о жариштима коронавируса. Пратили смо и његове репортаже о сукобима у Нагорно Карабаху, Гази, Сирији... То му је 2021. године донело награду за новинарску храброст "Милан Пантић", коју су му доделиле "Вечерње новости", УНС, НУНС, "Нови пут" из Јагодине и породица Пантић.

На "Фантастичној планети" радио је и велики број домаћих и страних професионалаца. Сниматељи Марко Ковачевић, Борислав Ристовић, Михајло Тодоровић, Марко Бајжељ, Дамјан Бањац, Јоханес Шаутсен, Карлос Леандро Рамос, Поуп Кариуки и Лоренс Кимани. За монтажу су били задужени Давор Босанкић, Драган Красић, Милица Јелача Спасић, Стеван Спасић и Марко Џамбић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (0)

У СТВАРНОМ ЖИВОТУ НЕ БИ БИЛО МОГУЋЕ: Гледаоцима Бољег живота није сметало