СУДБИНСКЕ ПЛОВИДБЕ У РАТНОМ ВИХОРУ: Рик Окон, звезда серије "Подморница", најскупљег европског ТВ пројекта, о новим искушењима

НИКОЛА ДРАЖОВИЋ

13. 11. 2022. у 19:51

ТРЕЋИ део немачке серије "Подморница", чијих 10 нових епизода пратимо на каналу Епик драма (недељом од 21.45), води нас у следећу фазу судбинске "пловидбе" шачице људи заробљених ратним вихором у ком, суочени са вишим интересима и идеалима у које више не верују, покушавају да пронађу начин да сачувају себе.

СУДБИНСКЕ ПЛОВИДБЕ У РАТНОМ ВИХОРУ: Рик Окон, звезда серије Подморница, најскупљег европског ТВ пројекта, о новим искушењима

Фото: Вијасат

Заснован на роману Лотара Гинтера Букхајма, овај амбициозни серијал дочарава нам животну драму обичног човека у најкрвавијем сукобу у историји цивилизације. У трећем циклусу радња се са мора сели на копно, захваљујући чему смо се ослободили тескобне атмосфере подморнице, а у ексклузивном интервјуу за "ТВ новости", Рик Окон, један од главних глумаца серије, открива нам куда је судбина повела његовог капетана Клауса Хофмана, и шта нам доноси велико финале треће сезоне.

- Чини ми се да су сви јунаци серије на нашем путовању од оне прве епизоде заборавили са којим идејама су се отиснули у ову авантуру. Рат мења човека. "Подморница" на сјајан начин приказује како изгледа читав један унутрашњи сукоб у човеку и како те наметнуте идеологије и истине трансформишу карактер. Истовремено је отрежњујуће, али и тужно посматрати људе у тренутку када схвате да је све у шта су веровали потпуна лаж. Људи су жељни припадности. Бити део чопора наш је природни инстинкт. Али шта када сте принуђени да му се отргнете, а немате други дом. То је највећи изазов са којим се наши јунаци боре у трећој сезони - открива немачки глумац на почетку разговора за "ТВ новости", истичући да је и новим епизодама ова серија потврдила статус најскупљег европског ТВ пројекта, будући да је цела серија снимана у 8К резолуцији са астрономским буџетом, као и да је највећи део серије снимљен током 104 дана на Малти, у јеку пандемије коронавируса.

Можете ли нам рећи нешто више о лику који играте, његовом путу до сада и где смо га затекли у трећој сезони?

- Клауса доживљавам као Робинзона Крусоа који је у међувремену био капетан подморнице, а онда се "заразио" ноћним животом Њујорка, његовим џез клубовима и црначком музиком, што је незамисливо за једног високог официра Рајха. Клаусова авантура у трећој сезони долази до кулминације, јер је његова опсесија постала како да се окрене против идеологије коју је некада слепо служио. Не смемо заборавити да га је та иста идеологија довела до пресуде за смртну казну и електричне столице коју је избегао бекством у Лисабон. Сада му је једина жеља да се врати у Немачку како би оцу открио праву истину о нацистичком режиму и свему што се издешавало током прве сезоне. Ипак, окосница његовог животног путовања у новом циклусу јесте трансформација од послушног сина до мушкарца који уме да стане иза својих уверења. Видећемо како коначно успоставља сопствене моралне принципе и начела и отима се ономе што његов отац сматра исправним. Такође, то оставља последице и на његов положај у војсци. Клаус жели да оконча рат. Ипак, видећемо може ли се ватром која се распламсала у њему борити против ватре која је запалила свет.

Фото: Вијасат

Опишите нам како сте се припремили за ову улогу? Да ли свака нова серија доноси различите изазове?

- Веома сам срећан и веома сам захвалан што увек постоји нови изазов за мене када улазим у лик. Када је реч о Клаусу, доживљавам га кроз три различите фазе, у три различита начина размишљања. Моје припреме су одувек биле мало другачије, али радим са ментором који ми је веома добар пријатељ и кога познајем већ 15 година. Он ме је и довео у свет глуме. Да није било њега, с обзиром на мој карактер и тежњу ка бежању од сваке врсте ризика, вероватно се никада не бих бавио глумом. Међутим, он је успео да сломи ту моју "укоченост". Увек пронађе начин да ме "отвори" према изазову и новој улози. Сматрам да свако у животу треба да има таквог пријатеља. Некога ко не повлађује вашим жељама, већ вас гура преко сопствених граница, јер вас добро познаје и зна за шта сте способни. То су прави пријатељи, и зато сам веома срећан што радим са њим. И Клаусов лик смо развијали заједно, од самог почетка. Када сам добио улогу, он је прочитао сценарио, направио милион бележака о тексту и до најситнијег детаља створио слику тога ко би требало да буде Клаус Хофман. Мој део посла је био да прихватим његова опажања и да створим Клауса пред камерама. Тако настаје магија.

Како сте успели да оживите Лисабон на Малти, будући да је реч о веома специфичном граду?

- Имали смо среће што смо уопште успели да снимимо сезону, јер су нове епизоде настале током пандемије коронавируса. Због тога је Лисабон био затворен, па је и снимање тамо било немогуће, иако је по плану заиста требало да снимамо у Лисабону. Малта срећом има доста сличну архитектуру оној у Лисабону, а како је окружена морем, заиста није било тешко "изимитирати" приморски шарм Португала. Оно што је било најтеже јесу снимања зимских сцена усред лета. Температура се ретко спуштала испод 30 степени Целзијуса, а ми смо 104 дана били у пуној зимској војничкој опреми и зимским цивилним оделима. Уз све то морали смо да поштујемо и безбедносне прописе који се односе на ковид, па су маске биле обавезан део наше глумачке "униформе". Укратко - не поновило се (смех).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

У БЕСЕДИ за славском трпезом у манастиру Хиландар на Светој Гори, игуман Методије позвао је данас окупљене вернике и сав верни народ да се помоле за судбину Косова и Метохије, као и за оне који ће одлучивати о судбини јужне српске покрајине.

27. 01. 2023. у 15:36

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

У смесу за сарму увек додајте нешто сувог меса, сарма ће добити финији укус, али ипак морате да пазите да због сувог меса не буде прежестока. Пре него што ставите суво месо у сарму обавезно га прокувајте.

27. 01. 2023. у 18:41

Коментари (0)

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске