КЊИЖЕВНА КРИТИКА: Путокази времена

Пише Слађана Илић

31. 01. 2023. у 08:46

И НОВА књига антрополога Бојана Јовановића "Манцонијево завештање" (Дерета 2022) прави је путоказ у право време и на правом месту за читаоце несклоне да се уместо читања знакова у циљу утврђивања сопственог места управљају према туђим лажима.

КЊИЖЕВНА КРИТИКА: Путокази времена

Слађана Илић

Наравно, књига никако не искључује ни све друге читаоце потрошаче склоне различитим мимикријама, спектаклима, шаренилу, вечитој глади, власти, користољубљу и другим врстама некултуре. За њих је, можда, ова књига још кориснија, јер их може подстакнути да се последњим атомима ослабљене духовности боре за повратак себи, насупрот ирационалним представама о сопственим новим идентитетима, настојећи да разумеју путоказе свог времена у контексту знакова прошлости зарад будућности.

Уколико ова књига допре до првонаведених и другонаведених читалаца, а њени потенцијали за то су велики, јер је писана једноставним стилом и језиком, у читавом друштву, на свим нивоима, укључујући и високе институције науке и културе које су данас дезоријентисане и без конкретних националних стратегија, моћи ће разложније да се размишља и предузима, на пример: у вези с радом на Речнику српског језика уместо на Речнику српскохрватског језика; у вези с вештачки контитуисаним језицима и новим нацијама на простору бивше Југославије; у вези са идеологијом перформанса: "Уметност може бити било шта што се уметне у простор уметничког или подведе под његов појам..."; у вези са сфером тржишта и финансија из којих потиче актуелни образац симулације вредности у култури и политици, у вези с медијима "који релативизују, оспоравају, поништавају и успостављају нове вредности. [...] и нарушавају равнотежу између тржишта и културе" у шта се, између осталог, уверавамо на примерима издавачке, филмске и музичке индустрије, тј. продукције бестселера, хитова и мегахитова.

Фото: Промо

Пишући и о књижевној критици, њеном положају данас, "који упућује на промењен шири социокултурни контекст" у којем она није институционализована као културна и друштвена потреба, као и о критичарима који наилазе на осуде друштва, Бојан Јовановић наше време означава као посткритичко "не само зато што је критика изгубила некадашњи значај већ и стога што чињенички аргументи критике остају у сенци других промоционих фактора".

Наша стварност је и посткултурна "у којој прагматичко преовладава над принципијелним", у шта се уверавамо подједнако на основу примера из "Манцонијевог завештања", али и изван те књиге.

Тек у сегментима овде представљена књига могла би бити уџбеник за бољи и лакши живот, за самоспознавање, за споро, али извесно, оздрављење целокупног нашег друштва и културе. Ако бисмо размишљали и као издавач, ову књигу бисмо штампали као џепно издање, дакле у великом броју примерака, никако из комерцијалних разлога.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

ПИКАСО РАДИО ПОСТЕР ЗА ДОМАЋИ ФИЛМ: Чувени уметник одбио новац, имао несвакидашњи захтев