НАПАДНУТА СРПСКА ЦРКВА НА КиМ: Непознати починиоци каменовали православну светињу

Д. З.

10. 05. 2021. у 13:59

ЦРКВА Свете Петке у Косовској Витини каменована је синоћ од стране непознатих починилаца, али на срећу нико није повређен, саопштила је Канцеларија за КиМ.

НАПАДНУТА СРПСКА ЦРКВА НА КиМ: Непознати починиоци каменовали православну светињу

Фото: Принтскрин РТС

Овом инциденту претходио је покушај непознатих изгредника да на Ђурђевдан скину српску тробојку са звонаре цркве Светих Апостола Петра и Павла у Клокоту, подсећа се у саопштењу и додаје да се овиме број напада на православне храмове на територији Косова и Метохије од почетка године попео на десет, а починиоци за ова гнусна злодела нису ухапшени ни кажњени.

- Број инцидената у којима се на мети нашла верска и културна баштина Србије у покрајини алармирају да није реч о изолованим догађајима, већ о серији напада који за циљ имају да заплаше и протерају преостали српски живаљ у покрајини јер је добро познато да су наши храмови важна места саборности српског народа на Косову и Метохији - наводи Канцеларија..

Посебно је симптоматично да су напади учесталији током црквених празника, чиме се шаље недвосмислена порука Србима у покрајини да немају права на мир, али је и јасан сигнал нетрпељивости према свему српском.

Нажалост, политика некажњивости и умањивање важности ових напада чему сведочимо из Приштине, стимулативно делују на изгреднике. Томе у прилог сведочи и чињеница да се црква у Клокоту већ раније ове године нашла на мети лопова када је из ње украден новац, а приликом упада разваљена су главна врата и поломљен прозор. Те исте ноћи оскрнављена је и црква Свете Тројице у Партешу из које је украден новац и вредне црквене реликвије.

Због интензивног и континуираног напада на српске светиње, али и остале објекте јавне намене и приватне имовине на Косову и Метохији, више пута смо се као Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије обратили и међународним институцијама и мисијама које делују на простору Косова и Метохије чија је дужност и обавеза да гарантују мир и миран суживот, али без адекватне реакције.

Због тога поново захтевамо да се степен заштите српских верских објеката подигне на још виши ниво, а верницима гарантује мир и безбедност на простору Косова и Метохије, јер без тога њихов мандат губи сваки реални смисао.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)